wtorek, 3 grudnia 2019

Chleb pszenno-razowy z czosnkiem i suszonymi pomidorami


    Chleb pszenno-razowy z czosnkiem i suszonymi pomidorami
    Składniki:
    60 dkg mąka chlebowa typ 750
    40 dkg mąka razowa typ 2000
    1 główka czosnku
    5 sztuk suszonych pomidorów
    1,5 łyżki ziaren słonecznika
    2 łyżki ziaren dyni
    9 dkg drożdży
    1 łyżka cukru
    1 łyżka mąki
    2-2,5 łyżeczki soli
    800-850 ml wody
Wykonanie:
Zrobić zaczyn z drożdży mąki,cukru i odrobiny ciepłej wody.
Przykryć i odstawić na 10-15min do wyrośnięcia.

Do miski miksera wsypać odważone mąki ,sól,ziarna słonecznika i część ziaren dyni.
Dodać posiekany drobno czosnek i pokrojone pomidory.

Wlać wyrośnięty zaczyn oraz dobrze ciepłą wodę.

Miksować około 6-7 min.

Misę przykryć i zostawić do wyrośnięcia około 10 min.

Brytfanki keksówki wysmarować masłem,nałożyć ciasto nie do pełna ,gdyż urośnie.

Posypać po wierzchu ziarnami dyni.
Dać do nagrzanego piekarnika do 100 st. góra-dół i piec około 1/2 godz.
W tym czasie ciasto ładnie urośnie.
Zwiększyć temperaturę,do 200 st. i piec około 40-50 min. Sprawdzać patyczkiem.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...