Chleb
pszenno-razowy z czosnkiem i suszonymi pomidorami
Składniki:
60 dkg mąka
chlebowa typ 750
40 dkg mąka razowa
typ 2000
1 główka czosnku
5 sztuk suszonych
pomidorów
1,5
łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki ziaren
dyni
9 dkg drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki
2-2,5 łyżeczki
soli
800-850 ml wody
Wykonanie:
Zrobić
zaczyn z drożdży mąki,cukru i odrobiny ciepłej wody.
Przykryć i odstawić na 10-15min do wyrośnięcia.
Do miski miksera wsypać odważone mąki ,sól,ziarna słonecznika i część ziaren dyni.
Dodać posiekany drobno czosnek i pokrojone pomidory.
Wlać wyrośnięty zaczyn oraz dobrze ciepłą wodę.
Miksować około 6-7 min.
Misę przykryć i zostawić do wyrośnięcia około 10 min.
Brytfanki keksówki wysmarować masłem,nałożyć ciasto nie do pełna ,gdyż urośnie.
Posypać po wierzchu ziarnami dyni.
Przykryć i odstawić na 10-15min do wyrośnięcia.
Do miski miksera wsypać odważone mąki ,sól,ziarna słonecznika i część ziaren dyni.
Dodać posiekany drobno czosnek i pokrojone pomidory.
Wlać wyrośnięty zaczyn oraz dobrze ciepłą wodę.
Miksować około 6-7 min.
Misę przykryć i zostawić do wyrośnięcia około 10 min.
Brytfanki keksówki wysmarować masłem,nałożyć ciasto nie do pełna ,gdyż urośnie.
Posypać po wierzchu ziarnami dyni.
Dać
do nagrzanego piekarnika do 100 st. góra-dół i piec około 1/2
godz.
W tym czasie ciasto ładnie urośnie.
Zwiększyć temperaturę,do 200 st. i piec około 40-50 min. Sprawdzać patyczkiem.
W tym czasie ciasto ładnie urośnie.
Zwiększyć temperaturę,do 200 st. i piec około 40-50 min. Sprawdzać patyczkiem.