Ciasto
„Julia”
Ciasto
550
dag mąki pszennej
1
kostka margaryny
3/4
szklanki cukru
2-3
łyżki kwaśnej śmietany
4
żółtka
1
łyżeczka proszku do pieczenia
2
łyżeczki amoniaku
250
g powideł
Wszystkie
składniki na ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy. Ciasto
dzielimy na dwie równe części. Pierwszą część wykładamy na
blasze wyłożoną papierem do pieczenia a wierzch ciasta smarujemy
powidłami.
Masa
makowa
Składniki:
15
dag maku
1
jajko
3
łyżki cukru
1
łyżka miodu
2
łyżki orzechów włoskich
1
łyżka bułki tartej
Teraz
przygotowujemy masę makową. Mak zalewamy wrzącą wodą i zaparzamy
do wystygnięcia. Następnie wylewamy wodę a mak mielimy dwa razy
przez maszynkę, podczas mielenia dodajemy orzechy włoskie, bułkę
tartą oraz cukier. Po zmieleniu odkładamy 2 łyżki maku (dodamy je
później do ciasta makowego). Do pozostałej części maku dodajemy
miód, żółtko i ubite na sztywno białko, po czym wszystko razem
łączymy w jednolitą masę.
Pierożki
Jak
już mamy przygotowaną masę makową zabieramy się do przygotowania
pierożków. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na grubość
około 2-3 mm i wykrawamy z ciasta koła o średnicy około 6 cm.
Następnie lepimy pierożki faszerujemy je masą makową, powinno
wyjść 36 pierożków.
Pierożki
układamy na cieście wysmarowanym powidłami (6×6) i wkładamy do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 45 minut.
Masa
budyniowa
1/2
litra mleka
1
margaryna
2
budynie waniliowe bez cukru
3
łyżki cukru
Przygotowujemy
masę budyniową. Do 1 ½ szklanki mleka dodajemy 3 łyżki cukru i
gotujemy. W ½ szklanki mleka rozpuszczamy dwa budynie waniliowe i
gotujemy budyń. Po ugotowaniu budyniu odstawiamy go do całkowitego
ostudzenia.
Ciasto makowe
4
białka
4
łyżki cukru
1
łyżka mąki ziemniaczanej
1
łyżka mąki pszennej
1/2
łyżeczki proszku do pieczenia
2
łyżki zmielonego mak
W
tym czasie robimy ciasto makowe. Białka ubijamy na sztywno, dodając
pod koniec cukier. Po ubiciu dodajemy kolejno przesianą mąkę
pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i dwie łyżki
wcześniej odłożonego maku. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką,
wykładamy na blasze o takich samych wymiarach jak przy pieczeniu
poprzedniego ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, 25 minut
Polewa czekoladowa
1/3
kostki margaryny
3
łyżki wody
1
łyżka kakao
4
kostki czekolady mlecznej
Następnie
przygotowujemy polewę czekoladową. W rondelku, rozpuszczamy
margarynę, dodajemy wodę, cukier i kakao, mieszamy do zagotowania.
Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy po kostce
czekolady.
Przygotowanie końcowe
Wiórki
kokosowe do posypania ciasta
Na
upieczone ciasto z pierożkami wykładamy masę budyniową. W misce
miksujemy margarynę dodając stopniowo (po łyżce) wystudzony
budyń. Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto.
Na
masę kładziemy ostudzone ciasto makowe. Polewę wylewany na
ciasto. Dekorujemy wg uznania, np. wiórkami kokosowymi.