Ciasto
"Mały książę"bez pieczenia
Składniki
na
blaszkę 25 x 25 cm
Masa czekoladowa
3
szklanki mleka
175 g masła
0,5
szklanki cukru
1 cukier
waniliowy
2 budynie
czekoladowe
3 łyżki
mąki
1 łyżeczka
kakao
MASA
KAWOWA
250 g masła
lub margaryny
0,5 szkanki cukru pudru
400 g
serka homogenizowanego waniliowego
2,5
szklanki mleka w proszku pełnego
1,5 łyżki
kawy rozpuszczalnej
125 ml wody
1,5 łyżki
żelatyny
DODATKOWO
herbatniki
ok 30 sztuk
okrągłe
biszkopty 1 paczka
2
galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe
Wykonanie:
Dno
blaszki wykładamy herbatnikami (ok. 15 sztuk na jedną warstwę)
Do garnka dajemy 2 szklanki mleka, masło, cukier i cukier waniliowy-stawiamy na gazie, podgrzewamy do rozpuszczenia masła i zagotowania.
W osobnej misce mieszamy 1 szklankę mleka, 2 budynie czekoladowe, kakao i mąkę.
Wylewamy na gotujące się mleko i dokładnie mieszamy do zgęstnienia.
Gorącą masę wykładamy na herbatniki, delikatnie wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą herbatników.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Do garnka dajemy 2 szklanki mleka, masło, cukier i cukier waniliowy-stawiamy na gazie, podgrzewamy do rozpuszczenia masła i zagotowania.
W osobnej misce mieszamy 1 szklankę mleka, 2 budynie czekoladowe, kakao i mąkę.
Wylewamy na gotujące się mleko i dokładnie mieszamy do zgęstnienia.
Gorącą masę wykładamy na herbatniki, delikatnie wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą herbatników.
Odstawiamy do wystygnięcia.
MASA
KAWOWA
masło, serki powinny być w temperaturze pokojowej
Do miski dajemy masło i cukier puder-ucieramy na puch, dodajemy mleko w proszku i serki i miksujemy na gładką masę.
Następnie dodajemy kawę i miksujemy.
(jeśli masa się zważy, choć nie powinna, można ją uratować dając na chwilę do mikrofali i lekko podgrzać i potem dokładnie zmiksować.)
Do miski dajemy 125ml gorącej wody i żelatynę-mieszamy do ostygnięcia i dodajemy do masy.
Dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach. Masę wykładamy na herbatniki.
masło, serki powinny być w temperaturze pokojowej
Do miski dajemy masło i cukier puder-ucieramy na puch, dodajemy mleko w proszku i serki i miksujemy na gładką masę.
Następnie dodajemy kawę i miksujemy.
(jeśli masa się zważy, choć nie powinna, można ją uratować dając na chwilę do mikrofali i lekko podgrzać i potem dokładnie zmiksować.)
Do miski dajemy 125ml gorącej wody i żelatynę-mieszamy do ostygnięcia i dodajemy do masy.
Dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach. Masę wykładamy na herbatniki.
Ciasto
dajemy do lodówki by masa stężała.
Następnie 2 galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 750ml wrzątku.
Gdy ostygną odlewamy trochę do miski i maczamy w niej biszkopty i układamy na stężałej masie.
Następnie 2 galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 750ml wrzątku.
Gdy ostygną odlewamy trochę do miski i maczamy w niej biszkopty i układamy na stężałej masie.
Gdy
reszta galaretki będzie lekko tężejąca wykładamy ją na
ciasto.
Ciasto powinno postać w lodówce najlepiej całą noc.
Ciasto powinno postać w lodówce najlepiej całą noc.