wtorek, 3 grudnia 2019

Ciasto "Mały książę"


Ciasto "Mały książę"bez pieczenia
Składniki
    na blaszkę 25 x 25 cm
    Masa czekoladowa
3 szklanki mleka
175 g masła
0,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie czekoladowe
3 łyżki mąki
1 łyżeczka kakao
MASA KAWOWA
250 g masła lub margaryny
0,5 szkanki cukru pudru
400 g serka homogenizowanego waniliowego
2,5 szklanki mleka w proszku pełnego
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
125 ml wody
1,5 łyżki żelatyny
DODATKOWO
herbatniki ok 30 sztuk
okrągłe biszkopty 1 paczka
2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe
Wykonanie:
Dno blaszki wykładamy herbatnikami (ok. 15 sztuk na jedną warstwę)
Do garnka dajemy 2 szklanki mleka, masło, cukier i cukier waniliowy-stawiamy na gazie, podgrzewamy do rozpuszczenia masła i zagotowania.
W osobnej misce mieszamy 1 szklankę mleka, 2 budynie czekoladowe, kakao i mąkę.
Wylewamy na gotujące się mleko i dokładnie mieszamy do zgęstnienia.
Gorącą masę wykładamy na herbatniki, delikatnie wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą herbatników.
Odstawiamy do wystygnięcia.
MASA KAWOWA
masło, serki powinny być w temperaturze pokojowej
Do miski dajemy masło i cukier puder-ucieramy na puch, dodajemy mleko w proszku i serki i miksujemy na gładką masę.
Następnie dodajemy kawę i miksujemy.
(jeśli masa się zważy, choć nie powinna, można ją uratować dając na chwilę do mikrofali i lekko podgrzać i potem dokładnie zmiksować.)
Do miski dajemy 125ml gorącej wody i żelatynę-mieszamy do ostygnięcia i dodajemy do masy.
Dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach. Masę wykładamy na herbatniki.
Ciasto dajemy do lodówki by masa stężała.
Następnie 2 galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 750ml wrzątku.
Gdy ostygną odlewamy trochę do miski i maczamy w niej biszkopty i układamy na stężałej masie.
Gdy reszta galaretki będzie lekko tężejąca wykładamy ją na ciasto.
Ciasto powinno postać w lodówce najlepiej całą noc.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...