środa, 4 grudnia 2019

Jabłecznik z bezą


Jabłecznik z bezą
Składniki na ciasto kruche:
    2,5 szklanki mąki
    4 łyżki cukru pudru
    200 g masła lub margaryny
    5 żółtek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie:
    1 kg startych jabłek (najlepiej szara reneta lub antonówka)
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżki cukru pudru
Składniki na bezę:
    5 białek
    szczypta soli
    3/4 szklanki cukru
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
    2 czubate łyżki bułki tartej
    Blacha o wymiarach 36×25 cm
Wykonanie:
Mąkę, pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia zagnieść za pomocą robota na jednolite ciasto (oczywiście można też zrobić to ręcznie). Tak wyrobionym ciastem wylepić dno blachy i podziurkować za pomocą widelca. Spód podpiec przez ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Następnie starte na tarce o dużych oczkach jabłka wymieszać z cynamonem i cukrem pudrem. Na wcześniej przygotowany spód wysypać bułkę tartą, a nią wyłożyć jabłka. Następnie ubić białka ze szczyptą soli. Do białek po łyżce dodawać cukier aż powstani gęsta, lśniąca piana, bez grudek cukru. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i wmieszać za pomocą szpatułki w masę. Tak przygotowaną masę wyłożyć na jabłka. Ciasto piec w temp. 170 stopni przez ok. 25-30 min. (góra-dół; z termoobiegiem).

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...