Warstwowy
placek biszkoptowo-serowy
Składniki:
Ciasto
z białek:
7
białek
1/2
szklanki cukru
1/2
szklanki mąki ziemniaczanej
1/3
szklanki mąki pszennej
1
łyżka octu
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt:
5
jajek
5
łyżek cukru
opakowanie
cukru wanilinowego
5
łyżek mąki pszennej
1
łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)
1-2
łyżki kawy rozpuszczalnej
Sernik:
1
kg twarogu na sernik (zmielonego trzykrotnie lub takiego z wiaderka)
7
żółtek
100
g masła (w temperaturze pokojowej)
szklanka
cukru
1
opakowanie fix’u do serników (można zastąpić opakowaniem
budyniu śmietankowego lub waniliowego)
2
białka
Masa
budyniowa:
600
ml mleka
2
budynie waniliowe z cukrem
1/2
szklanki cukru
2
żółtka
300
g masła (w temperaturze pokojowej)
Polewa:
80
g margaryny
2
łyżki kakao
3
łyżki wody
2
łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Wymiary
formy 37 cm x 24 cm
Rozpoczynamy od przygotowania ciasta z białek. Białka ubijamy na sztywno. Później dodajemy cukier i ucieramy na gładką i szklistą pianę. Następnie dodajemy ocet i również dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Na wyłożonej papierem do pieczenia formie za pomocą łyżki wykładamy w odstępach kupki ciasta.
Rozpoczynamy od przygotowania ciasta z białek. Białka ubijamy na sztywno. Później dodajemy cukier i ucieramy na gładką i szklistą pianę. Następnie dodajemy ocet i również dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Na wyłożonej papierem do pieczenia formie za pomocą łyżki wykładamy w odstępach kupki ciasta.
Ubijamy
na sztywno białka na biszkopt. Dodajemy do nich cukier (łyżka po
łyżce) i cukier wanilinowy. Ucieramy. Następnie cały czas
miksując dodajemy żółtka. Na koniec przesiewamy mąkę oraz
proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Biszkoptem delikatnie
zalewamy nasze ciasto z białek. Na koniec górę lekko posypujemy
kawą.
Pieczemy
w dobrze nagrzanym piekarniku w 160°C z termoobiegiem (180°C bez
termoobiegu) około 30 minut. Gotowe ciasto studzimy i kroimy na pół.
Następnie
przygotowujemy sernik. Ubijamy 2 białka na sztywno z połową
szklanki cukru. Tymczasem w drugiej misce ucieramy masło z drugą
połową szklanki cukru na białą, puszystą masę. Do masła
dodajemy żółtka, ser, fix do serników i pianę. Całość
delikatnie i krótko ucieramy na najniższych obrotach. Sernik
przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w
dobrze nagrzanym piekarniku w 160°C z termoobiegiem (180°C bez
termoobiegu) przez około godzinę. Gotowy studzimy.
Budynie
dokładnie mieszamy z połową mleka i żółtkami, tak żeby nie
było grudek. Następnie w garnku zagotowujemy drugą połowę mleka
z cukrem. Zmniejszamy ogień i do wrzącego mleka dodajemy budynie z
żółtkami. Energicznie mieszamy, żeby masa się połączyła i
zgęstniała, uważając żeby jej nie przypalić. Studzimy. W misce
ucieramy masło na puszystą masę, łączymy z masą budyniową i
dokładnie ucieramy.
Wszystkie
składniki na polewę wrzucamy do ganka i zagotowujemy.
Spód
ciasta smarujemy połową masy, później układamy na niej sernik,
który następnie smarujemy resztą masy, przykrywamy ją drugą
połową ciasta. Na koniec całość polewamy dokładnie polewą.