środa, 4 grudnia 2019

Warstwowy placek biszkoptowo-serowy


Warstwowy placek biszkoptowo-serowy
Składniki:

Ciasto z białek:
    7 białek
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    opakowanie cukru wanilinowego
    5 łyżek mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)
    1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    Sernik:
    1 kg twarogu na sernik (zmielonego trzykrotnie lub takiego z wiaderka)
    7 żółtek
    100 g masła (w temperaturze pokojowej)
    szklanka cukru
    1 opakowanie fix’u do serników (można zastąpić opakowaniem budyniu śmietankowego lub waniliowego)
    2 białka
    Masa budyniowa:
    600 ml mleka
    2 budynie waniliowe z cukrem
    1/2 szklanki cukru
    2 żółtka
    300 g masła (w temperaturze pokojowej)
    Polewa:
    80 g margaryny
    2 łyżki kakao
    3 łyżki wody
    2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Wymiary formy 37 cm x 24 cm
Rozpoczynamy od przygotowania ciasta z białek. Białka ubijamy na sztywno. Później dodajemy cukier i ucieramy na gładką i szklistą pianę. Następnie dodajemy ocet i również dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Na wyłożonej papierem do pieczenia formie za pomocą łyżki wykładamy w odstępach kupki ciasta.
Ubijamy na sztywno białka na biszkopt. Dodajemy do nich cukier (łyżka po łyżce) i cukier wanilinowy. Ucieramy. Następnie cały czas miksując dodajemy żółtka. Na koniec przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Biszkoptem delikatnie zalewamy nasze ciasto z białek. Na koniec górę lekko posypujemy kawą.
Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 160°C z termoobiegiem (180°C bez termoobiegu) około 30 minut. Gotowe ciasto studzimy i kroimy na pół.
Następnie przygotowujemy sernik. Ubijamy 2 białka na sztywno z połową szklanki cukru. Tymczasem w drugiej misce ucieramy masło z drugą połową szklanki cukru na białą, puszystą masę. Do masła dodajemy żółtka, ser, fix do serników i pianę. Całość delikatnie i krótko ucieramy na najniższych obrotach. Sernik przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 160°C z termoobiegiem (180°C bez termoobiegu) przez około godzinę. Gotowy studzimy.
Budynie dokładnie mieszamy z połową mleka i żółtkami, tak żeby nie było grudek. Następnie w garnku zagotowujemy drugą połowę mleka z cukrem. Zmniejszamy ogień i do wrzącego mleka dodajemy budynie z żółtkami. Energicznie mieszamy, żeby masa się połączyła i zgęstniała, uważając żeby jej nie przypalić. Studzimy. W misce ucieramy masło na puszystą masę, łączymy z masą budyniową i dokładnie ucieramy.
Wszystkie składniki na polewę wrzucamy do ganka i zagotowujemy.
Spód ciasta smarujemy połową masy, później układamy na niej sernik, który następnie smarujemy resztą masy, przykrywamy ją drugą połową ciasta. Na koniec całość polewamy dokładnie polewą.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...