środa, 4 grudnia 2019

Świąteczny piernik kasztelański z keksówek


Świąteczny piernik kasztelański z keksówek
Składniki:
na 3 keksówki 13 X 39 cm.
    250 g cukru -3 łyżki kakao -1 szklanka wody
    370 g miodu -370 g. masła -3 jajka -1 kg. mąki
    1 płaska łyżka sody oczyszczonej
    1 paczka przypraw do piernika
    1 łyżeczka cynamonu
    DO PRZEŁOŻENIA:
    twarda marmolada albo powidła śliwkowe
    POLEWA CZEKOLADOWA:
    2 gorzkie czekolady
    2 mleczne czekolady
    125 g masła
    100 ml. śmietanki 30 %
Wykonanie:
Ciasto
Kakao wymieszać z cukrem, dolać wodę,miód, dodać masła i roztopić,lecz nie gotować. Przestudzić do letniego.
W misce roztrzepać jajka, przesiać tam mąkę z sodą.
Dolewać płynną część i mieszać łyżką drewnianą.
Rozlać do trzech keksówek 13x39 wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec ok. 45 min. w 175 stopniach, do suchego patyczka.
Po upieczeniu, wyłożyć na deskę,aby ostygły.
Każdy przekroić na 3 płaty.
Przełożyć marmoladą.
Polewa
Czekolady wraz ze śmietanką i masłem roztopić nad parą.Od razu smarować pierniki.
Można dodatkowo polać rozpuszczona białą czekoladą w esy-floresy.
Jak zastygną to zafoliować.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...