Świąteczny
piernik kasztelański z keksówek
Składniki:
na
3 keksówki 13 X 39 cm.
250
g cukru -3 łyżki kakao -1 szklanka wody
370
g miodu -370 g. masła -3 jajka -1 kg. mąki
1
płaska łyżka sody oczyszczonej
1
paczka przypraw do piernika
1
łyżeczka cynamonu
DO
PRZEŁOŻENIA:
twarda
marmolada albo powidła śliwkowe
POLEWA
CZEKOLADOWA:
2
gorzkie czekolady
2
mleczne czekolady
125
g masła
100
ml. śmietanki 30 %
Wykonanie:
Ciasto
Kakao
wymieszać z cukrem, dolać wodę,miód, dodać masła i
roztopić,lecz nie gotować. Przestudzić do letniego.
W misce roztrzepać jajka, przesiać tam mąkę z sodą.
Dolewać płynną część i mieszać łyżką drewnianą.
Rozlać do trzech keksówek 13x39 wyłożonych papierem do pieczenia.
W misce roztrzepać jajka, przesiać tam mąkę z sodą.
Dolewać płynną część i mieszać łyżką drewnianą.
Rozlać do trzech keksówek 13x39 wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec
ok. 45 min. w 175 stopniach, do suchego patyczka.
Po upieczeniu, wyłożyć na deskę,aby ostygły.
Po upieczeniu, wyłożyć na deskę,aby ostygły.
Każdy
przekroić na 3 płaty.
Przełożyć
marmoladą.
Polewa
Czekolady
wraz ze śmietanką i masłem roztopić nad parą.Od razu smarować
pierniki.
Można
dodatkowo polać rozpuszczona białą czekoladą w esy-floresy.
Jak zastygną to zafoliować.
Jak zastygną to zafoliować.