Polewa
czekoladowa
Składniki:
100
g masła - pół kostki
100
g gorzkiej czekolady
100
g mlecznej czekolady
Z
tej ilości składników otrzymasz 300 gramów gęstej polewy
czekoladowej, której śmiało wystarczy na solidne oblanie dużego
ciasta lub tortu o średnicy 25 cm. Polewa czekoladowa powinna
powstać z dobrej jakości czekolady mlecznej oraz czekolady gorzkiej
min. 60 %. Masło prawdziwe możesz zastąpić olejem kokosowym o
wadze 100 gramów.
Polewa czekoladowa
Przygotuj
sobie średniej wielkości rondelek. Pół kostki masła, czyli 100
gramów pokrój w kostkę i umieść w rondelku. Rondelek umieść na
palniku i ustaw najmniejszą moc. Masło powinno się powolutku
roztapiać.
W
tym czasie posiekaj lub podziel na kostki dwa rodzaje czekolady. 100
gramów dobrej czekolady gorzkiej minimum 60 % oraz 100 gramów
dobrej czekolady mlecznej. Jeśli
masło całkowicie się roztopiło, to możesz je już zdjąć z
palnika. Do rondelka z gorącym, ale nie wrzącym masłem dodaj oba
rodzaje czekolady.
Teraz
wystarczy już tylko cierpliwie i powoli mieszać całość za pomocą
łyżki. Po około dwóch minutach mieszania czekolada powinna
całkowicie roztopić się w maśle i połączyć w gęstą polewę.
Im
cieplejsza będzie polewa czekoladowa, tym będzie rzadsza. Wraz ze
spadkiem temperatury zacznie gęstnieć. Ten krem możesz
też śmiało użyć do wypełnienia słodkiej tarty.