Rogaliki
drożdżowe z serem i z szynką
Składniki
:
350
g maki,
1
jajko,
100
ml mleka ,
2 łyżki jogurtu,
1
paczka drożdży instant(jedna paczuszka 7 g) ,
50
g miękkiego masła ,
1
łyżeczka soli,1 łyżeczka cukru .
Farsz
:
2
pełne garści sera startego na tarce,
100
g szynki pokrojonej w drobną kostkę lub startej na tarce ,
2 łyżki jogurtu greckiego
sol
,pieprz .
Do
posmarowania rogalików:żółtko i trochę mleka skondensowanego np
.7 %( lub odrobina zwykłego mleka).
Wykonanie:
Mąkę
przesiać ze szczyptą soli i wymieszać z drożdżami oraz posiekać
z pokrojonym masłem i jogurtem.
Dodać
jajko i ciepłe mleko rozmieszane z cukrem.Ciasto zagniatamy kilka
minut aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia
na ok.godzinę .
W
tym czasie szynkę i ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy
jogurt,sól i pieprz .Podrośnięte ciasto krótko wyrabiamy.
Dzielimy je na 2 równe części. Rozwałkowujemy na grubość 1
cm.Koło dzielimy na 8 równych części – powstanie 8
trójkątów,które smarujemy cienko ketchupem.
Na
każdym trójkącie układamy porcję farszu i zwijamy
rogalika.Odstawiamy do wyrośnięcia na ok .30 min.Następnie smarujemy
żółtkiem zmieszanym z odrobiną mleka skondensowanego i posypujemy
np .sezamem lub makiem .Pieczemy w 180 stopniach przez około 15-20 min
.