poniedziałek, 2 grudnia 2019

Rogaliki drożdżowe z serem i z szynką


Rogaliki drożdżowe z serem i z szynką

Składniki :
350 g maki,
1 jajko,
100 ml mleka ,
2 łyżki jogurtu,
1 paczka drożdży instant(jedna paczuszka 7 g) ,
50 g miękkiego masła ,
1 łyżeczka soli,1 łyżeczka cukru .
Farsz :
2 pełne garści sera startego na tarce,
100 g szynki pokrojonej w drobną kostkę lub startej na tarce ,
2 łyżki jogurtu greckiego
sol ,pieprz .
Do posmarowania rogalików:żółtko i trochę mleka skondensowanego np .7 %( lub odrobina zwykłego mleka).
Wykonanie:
Mąkę przesiać ze szczyptą soli i wymieszać z drożdżami oraz posiekać z pokrojonym masłem i jogurtem.
Dodać jajko i ciepłe mleko rozmieszane z cukrem.Ciasto zagniatamy kilka minut aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na ok.godzinę .
W tym czasie szynkę i ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy jogurt,sól i pieprz .Podrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy je na 2 równe części. Rozwałkowujemy na grubość 1 cm.Koło dzielimy na 8 równych części – powstanie 8 trójkątów,które smarujemy cienko ketchupem.
Na każdym trójkącie układamy porcję farszu i zwijamy rogalika.Odstawiamy do wyrośnięcia na ok .30 min.Następnie smarujemy żółtkiem zmieszanym z odrobiną mleka skondensowanego i posypujemy np .sezamem lub makiem .Pieczemy w 180 stopniach przez około 15-20 min .

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...