poniedziałek, 2 grudnia 2019

Sałatka cebulowo-marchwiowa


Sałatka cebulowo-marchwiowa
Składniki
1 kg cebuli
1/2 kg marchwi
5 jajek
4 łyżki majonezu
sól
pieprz
ZALEWA DO CEBULI
1 szklanka wody
1/2 szklanki octu
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
Sposób przygotowania
 Cebulę kroimy w kostkę i gotujemy ją w zalewie ok. 6-8 minut. Po upływie tego czasu, wyłączamy gaz i trzymamy ją jeszcze na piecu ok. 15 minut. Odcedzamy na sitku.
Marchewkę gotujemy z Vegetą (podobnie jak na sałatkę warzywną). Obieramy i kroimy w kosteczkę. Łączymy z odsączoną cebulą i przyprawiamy.
Dodajemy pokrojone w kostkę jajka (ugotowane na twardo) i majonez. Mieszamy i schładzamy w lodówce.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...