Sałatka
cebulowa
Składniki:
1 kg
cebuli (im mniejsze, tym lepiej)
puszka
groszku
puszka
kukurydzy
5 jajek
kilka
ogórków kiszonych (lub konserwowych, jeśli ktoś woli)
średni
słoiczek majonezu kieleckiego
Zalewa:
2 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki octu
2 liście
laurowe
2-3 ziela
angielskie
Wykonanie:
Cebulę
pokroić w tzw piórka. Składniki zalewy zagotować. Wrzucić do
niej cebulę na około 10 minut. Po tym czasie odcedzić. Odłożyć
do wystudzenia. Liście i ziela angielskie wyrzucić.
Dodać
odsączony groszek i kukurydzę, ugotowane i pokrojone w kostkę
jajka oraz pokrojone w kostkę ogórki. Całość wymieszać z
majonezem. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.