poniedziałek, 2 grudnia 2019

Sałatka cebulowa


Sałatka cebulowa
Składniki:
1 kg cebuli (im mniejsze, tym lepiej)
    puszka groszku
    puszka kukurydzy
    5 jajek
    kilka ogórków kiszonych (lub konserwowych, jeśli ktoś woli)
    średni słoiczek majonezu kieleckiego
Zalewa:
    2 szklanki wody
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki octu
    2 liście laurowe
    2-3 ziela angielskie
    Wykonanie:
Cebulę pokroić w tzw piórka. Składniki zalewy zagotować. Wrzucić do niej cebulę na około 10 minut. Po tym czasie odcedzić. Odłożyć do wystudzenia. Liście i ziela angielskie wyrzucić.
Dodać odsączony groszek i kukurydzę, ugotowane i pokrojone w kostkę jajka oraz pokrojone w kostkę ogórki. Całość wymieszać z majonezem. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...