Serowe paluchy inaczej
Składniki:
200 g
mąki;
200 g ulubionego startego sera;
200 g masła;
szczypta
cukru pudru; szczypta soli;
¼ łyżeczki kminku w proszku
(opcjonalnie);
Do posmarowania:
1
żółtko;
1 - 2 łyżki gazowanej wody mineralnej.
Do posypania:
1
łyżka kminku (opcjonalnie);
1 łyżka grubej soli.
Przygotowanie:
Przesiej
mąkę, dodaj masło pokrojone na małe kawałki i pokrój wszystko
nożem aż mieszanina będzie wyglądać jak gruboziarnisty piasek.
Dodaj ser, sól, cukier i kminek i zagniatać
ciasto
Uformuj kulę, owiń folią i schowaj do lodówki na 2-3
godziny.
Posyp blat kuchenny mąką, rozwałkuj ciasto i
uformuj wałki o średnicy ok. 1,5 cm i długości 10 cm.
Zamocz w jajku z wodą, a potem obtocz w soli i kminku.
Ułóż
na blasze wyłożonej pergaminem i piecz w temp. 200º C, przez ok. 15
do 20 minut, aż do uzyskania złotego koloru.
Pozostaw do
ostygnięcia i podawaj.
Przepis pochodzi z książki „Pikantne ciasta i ciasteczka” Hanny Szymanderskiej.