środa, 15 lipca 2020

Serowe paluchy inaczej

Serowe paluchy inaczej

Składniki:

200 g mąki;
200 g ulubionego startego sera;
200 g masła;
szczypta cukru pudru; szczypta soli;
¼ łyżeczki kminku w proszku (opcjonalnie);

Do posmarowania:

1 żółtko;
1 - 2 łyżki gazowanej wody mineralnej.

Do posypania:

1 łyżka kminku (opcjonalnie);
1 łyżka grubej soli.

Przygotowanie:

Przesiej mąkę, dodaj masło pokrojone na małe kawałki i pokrój wszystko nożem aż mieszanina będzie wyglądać jak gruboziarnisty piasek.
Dodaj ser, sól, cukier i kminek i zagniat
ać ciasto
Uformuj kulę, owiń folią i schowaj do lodówki na 2-3 godziny.
Posyp blat kuchenny mąką, rozwałkuj ciasto i uformuj wałki o średnicy ok. 1,5 cm i długości 10 cm.
Zamocz w jajku z wodą, a potem obtocz w soli i kminku.
Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i piecz w temp. 200º C, przez ok. 15 do 20 minut, aż do uzyskania złotego koloru.
Pozostaw do ostygnięcia i podawaj.


Przepis pochodzi z książki „Pikantne ciasta i ciasteczka” Hanny Szymanderskiej.



Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...