środa, 15 lipca 2020

Pikantna surówka do obiadu

Pikantna surówka do obiadu

Składniki

2 kg białej kapusty

4 marchewki

4 ząbki czosnku

1 sztuka papryczka chili

1 litr wody

100 g cukru

2 łyżki soli

10 ziarenek ziela angielskiego

4 liście laurowe

5 goździków

100 ml oleju słonecznikowego

100 ml octu

Przygotowanie

Posiekaj kapustę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Posiekaj czosnek i ostrą paprykę na małe kawałki lub cienkie plasterki.

Przygotuj marynatę: rozpuść cukier w litrze wody, dodaj sól, pieprz, goździki, liść laurowy i zagotuj. Zdejmij z ognia i ostudź. Wlać olej i ocet do mieszanki.

Włóż kapustę do wygodnego pojemnika, naprzemiennie z czosnkiem i papryką i zalej marynatą.

Połóż wybrany, ciężki przedmiot na wierzchu i pozostaw chrupiącą przekąskę w lodówce na 24 godziny.





Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...