Pikantna surówka do obiadu
Składniki
2 kg białej kapusty
4 marchewki
4 ząbki czosnku
1 sztuka papryczka chili
1 litr wody
100 g cukru
2 łyżki soli
10 ziarenek ziela angielskiego
4 liście laurowe
5 goździków
100 ml oleju słonecznikowego
100 ml octu
Przygotowanie
Posiekaj kapustę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Posiekaj czosnek i ostrą paprykę na małe kawałki lub cienkie plasterki.
Przygotuj marynatę: rozpuść cukier w litrze wody, dodaj sól, pieprz, goździki, liść laurowy i zagotuj. Zdejmij z ognia i ostudź. Wlać olej i ocet do mieszanki.
Włóż kapustę do wygodnego pojemnika, naprzemiennie z czosnkiem i papryką i zalej marynatą.
Połóż wybrany, ciężki przedmiot na wierzchu i pozostaw chrupiącą przekąskę w lodówce na 24 godziny.