środa, 8 lipca 2020

Domowe chrupki ziemniaczane

Domowe chrupki ziemniaczane

Składniki:


2 średnie ziemniaki

1 jajko

0,5 łyżeczki soli

3 łyżki oleju

około 2 szklanek mąki

ulubione zioła

olej do smażenia


Wykonanie:


Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jajko, sól, olej. 

Przyprawy takie jak suszony czosnek, ostra papryka, wędzona papryka lub inne możemy dodać do ciasta, albo posypywać nimi chrupki zaraz po usmażeniu.

 Ja dodałam łyżeczkę wędzonej papryki i pół ostrej do ciasta. Dodajemy mąkę i zagniatamy dość twarde ciasto.

Ilość mąki zależy od tego, jak wodniste są ziemniaki.

Rozwałkowujemy na bardzo cienki  (około 1 mm) placek, ringiem lub kieliszkiem wycinamy kółka.

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. 

Jeżeli nam nie puchną tzn. ciasto za grube, albo olej za zimny.

Z chrupkami podobnie jak z faworkami, im ciasto cieńsze tym bardziej chrupkie.

Najlepiej smakują zaraz po przyrządzeniu, później lekko wilgotnieją.

Smacznego



Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...