niedziela, 26 stycznia 2020

Puszysty sernik z mlekiem w proszku


Puszysty sernik z mlekiem w proszku

Składniki:
Blaszka 25x36 cm
Spód:
duża paczka herbatników

Masa Serowa:

1 kg sera z wiaderka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
6 jajek
2 budynie śmietankowe lub waniliowe po 40 g
3\4 szklanki oleju
1,5 szklanki zimnego mleka
1,5 szklanki mleka w proszku
szczypta soli 

Polewa:

0,5 kostki masła lub margaryny
0,5 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki śmietany 18 %

Przygotowanie:

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód ułożyć herbatniki. Ser, żółtka, cukier waniliowy i budyń miksujemy razem, na gładką masę, następnie cienkim strumieniem wlewamy olej, cały czas miksując, wsypujemy mleko w proszku, i wszystko dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie wsypujemy stopniowo cukier i miksujemy do momentu, aż cukier będzie niewyczuwalny, a piana sztywna i lśniąca.

Do ubitej piany dodajemy na przemian masę serową, zimne mleko, za każdym razem mieszamy delikatnie łyżką, najlepiej drewnianą.
Gotową masę wylewamy na herbatniki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około godzinę.
Gdyby góra za bardzo zaczęła się przypiekać, można uchylić piekarnik i przykryć wierzch sernika papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy go, tak aż do wystygnięcia nie ruszamy. Gdy sernik przestygnie, robimy polewę, masło lub margarynę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, następnie wsypujemy cukier, podgrzewamy do rozpuszczenia, wsypujemy kakao, wrzucamy śmietanę, dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia, sernik smarujemy przestudzoną polewą i wkładamy go do lodówki najlepiej na noc, żeby dobrze ściągnął.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...