Wuzetka od Agaty
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
2 budynie czekoladowe
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
2 galaretki cytrynowe
1,5 szklanki wrzątku
660 ml śmietanki kremówki
4 serki waniliowe
1 cukier waniliowy
Polewa:
1/2 kostki masła
1 małe opakowanie śmietany 18%
1/2 szklanki cukru
4 łyżki kakao
1 łyżka żelatyny
1/4 szklanki wrzątku
Wykonanie:
Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier, potem żółtka.
Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i budynie. Wymieszać łyżką. Piec w
temperaturze 170 stopni przez 20 minut. Ostudzone ciasto napączować, posmarować
powidłami śliwkowymi.
Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy i serki, wymieszać. Dodać
schłodzoną, tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać. Masę wylać na ostudzone
ciasto, wstawić do lodówki.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. W rondelku rozpuścić masło dodać cukier, śmietanę i kakao. Całość zagotować, cały czas mieszając,
żeby się nie przypaliło. Na koniec dodać żelatynę i wymieszać na jednolitą
masę. Wystudzić. Kiedy polewa będzie zimna, ale jeszcze płynna, wylać ją na
ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia.
Smacznego!
Smacznego!