niedziela, 26 stycznia 2020

Wuzetka od Agaty


Wuzetka od Agaty

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
2 budynie czekoladowe
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
2 galaretki cytrynowe
1,5 szklanki wrzątku
660 ml śmietanki kremówki
4 serki waniliowe
1 cukier waniliowy
Polewa:
1/2 kostki masła
1 małe opakowanie śmietany 18%
1/2 szklanki cukru
4 łyżki kakao
1 łyżka żelatyny
1/4 szklanki wrzątku

Wykonanie:

Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier, potem żółtka. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i budynie. Wymieszać łyżką. Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 minut. Ostudzone ciasto napączować, posmarować powidłami śliwkowymi.
Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy i serki, wymieszać. Dodać schłodzoną, tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać. Masę wylać na ostudzone ciasto, wstawić do lodówki.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. W rondelku rozpuścić masło dodać cukier, śmietanę i kakao. Całość zagotować, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło. Na koniec dodać żelatynę i wymieszać na jednolitą masę. Wystudzić. Kiedy polewa będzie zimna, ale jeszcze płynna, wylać ją na ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia.
Smacznego!


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...