Szarlotka bez pieczenia
Składniki:
17 podłużnych biszkoptów
5 jogurtów o smaku pieczonego jabłka (każdy o wadze 330 g)
1 słoik prażonych jabłek
4 galaretki cytrynowe
750 ml gorącej wody
Do nasączenia:
200 ml zimnej wody z cytryną
Wykonanie:
Biszkopty lekko nasączyć wodą z cytryną i wyłożyć nimi spód formy
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Do miski wlać jogurty, dodać 0,5 słoika prażonych jabłek i wymieszać.
Następnie do jogurtów wlać gęstniejącą galaretkę i ponownie dobrze wszystko wymieszać.
Całość wylać na biszkopty i odstawić do lodówki aż stężeje.
Dodatkowo przygotować:
2 galaretki agrestowe
0,5 litra gorącej wody
Obie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić, po czym dodać pozostałe 0,5 słoika prażonych jabłek.
Wszystko wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia i wlać na masę jogurtową.
Całość schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Przed podaniem można również ciasto ozdobić rozetką bitej śmietany.