czwartek, 16 lipca 2020

Szarlotka bez pieczenia

Szarlotka bez pieczenia

Składniki:

17  podłużnych biszkoptów

5 jogurtów o smaku pieczonego jabłka (każdy o wadze 330 g)

1 słoik prażonych jabłek

4 galaretki cytrynowe

750 ml gorącej wody

Do nasączenia:

200 ml zimnej wody z cytryną

Wykonanie:

Biszkopty lekko nasączyć wodą z cytryną i wyłożyć nimi spód formy

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.

Do miski wlać jogurty, dodać 0,5 słoika prażonych jabłek i wymieszać.

Następnie do jogurtów wlać gęstniejącą galaretkę i ponownie dobrze wszystko wymieszać.

Całość wylać na biszkopty i odstawić do lodówki aż stężeje.

Dodatkowo przygotować:

2 galaretki agrestowe

0,5 litra gorącej wody

Obie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić, po czym dodać pozostałe 0,5 słoika prażonych jabłek.

Wszystko wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia i wlać na masę jogurtową.

Całość schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Przed podaniem można również ciasto ozdobić rozetką bitej śmietany.



Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...