niedziela, 16 sierpnia 2020

Domowa kiełbasa słoikowa

 

Domowa kiełbasa słoikowa

Składniki:

2 kg łopatki
1 kg karkówka
1 kg boczku (może być tłusty)
4 łyżeczki pieprzu
3 łyżki soli
5 ząbków czosnku
5 łyżek majeranku
Około 350 ml zimnej wody

Wykonanie:
Mięso umyć i zmielić maszynką na grubszych oczkach. Dodać przyprawy i przeciśnięty czosnek. Dodawać stopniowo wodę i wyrabiać 10 minut. Wyrobione mięso kłaść do wyparzonych słoików (ściśle). Słoiki nie mogą być pełne. W garnku kładziemy na dno ściereczkę, wkładamy słoiki i wlewamy wodę do  3/4 wysokości słoika. Gotujemy 2.5 godziny, studzimy. Następnego dnia ponownie gotujemy  2 godziny. Trzeciego dnia gotujemy 1 godzinę. Po wystudzeniu przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...