Domowa kiełbasa słoikowa
Składniki:
2
kg łopatki
1 kg karkówka
1 kg boczku (może być
tłusty)
4 łyżeczki pieprzu
3 łyżki soli
5 ząbków
czosnku
5 łyżek majeranku
Około 350 ml zimnej wody
Wykonanie:
Mięso
umyć i zmielić maszynką na grubszych oczkach. Dodać przyprawy i
przeciśnięty czosnek. Dodawać stopniowo wodę i wyrabiać 10
minut. Wyrobione mięso kłaść do wyparzonych słoików (ściśle).
Słoiki nie mogą być pełne. W garnku kładziemy na dno ściereczkę,
wkładamy słoiki i wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoika.
Gotujemy 2.5 godziny, studzimy. Następnego dnia ponownie gotujemy 2 godziny. Trzeciego dnia gotujemy 1 godzinę. Po wystudzeniu
przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego