wtorek, 25 sierpnia 2020

Ciasto słonecznik

 

Ciasto słonecznik


Składniki na biszkopt:

    4 jajka

    3/4 szklanki cukru

    cukier wanilinowy

    1 szklanka mąki pszennej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    3 łyżki wody

Składniki na masę:

    puszka masy kajmakowej 400 gram

    margaryna lub masło 250 gram

    śmietana 30% 500 ml

    2 śmietanki fix

    50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady

    2 szklanki nasion słonecznika

    100 gram masła

    100 gram cukru

    2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

    Na patelnie wysypujemy nasiona słonecznika, dodajemy 100 gram masła i 100 gram cukru, całość podgrzewamy, mieszając aż do rozpuszczenia się masła i połączenia składników. Przekładamy słonecznik z patelni na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach, aż słonecznik ładnie zbrązowieje, zarumieniony słonecznik przekładamy do miski i odstawiamy do ostygnięcia.

    Następnie pieczemy biszkopt: ubijamy białka na sztywną pianę, kolejno dodając cukier, żółtka wodę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, biszkopt pieczemy do suchego patyczka, po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

    250 g margaryny w temperaturze pokojowej lub masła miksujemy razem z kajmakiem, do zmiksowanej masy dodajemy karmelizowane nasiona słonecznika, całość dokładnie miksujemy.

    Gotową masę wykładamy i równomiernie rozprowadzamy po wystudzonym biszkopcie. Całość wstawiamy do lodówki na godzinę- półtorej, aby masa stężała.

    Śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem i śmietankami fix wg instrukcji na opakowaniu, ubitą śmietanę wykładamy na masę słonecznikową, całość oprószamy startą na tarce czekoladą.

    Gotowe ciasto chłodzić w lodówce kilka godzin przed podaniem najlepiej całą noc. Przepis na ciasto na blaszkę: 24 × 36

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...