Ciasto słonecznik
Składniki na biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
cukier wanilinowy
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki wody
Składniki na masę:
puszka masy kajmakowej 400 gram
margaryna lub masło 250 gram
śmietana 30% 500 ml
2 śmietanki fix
50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
2 szklanki nasion słonecznika
100 gram masła
100 gram cukru
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Na patelnie wysypujemy nasiona słonecznika, dodajemy 100 gram masła i 100 gram cukru, całość podgrzewamy, mieszając aż do rozpuszczenia się masła i połączenia składników. Przekładamy słonecznik z patelni na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach, aż słonecznik ładnie zbrązowieje, zarumieniony słonecznik przekładamy do miski i odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie pieczemy biszkopt: ubijamy białka na sztywną pianę, kolejno dodając cukier, żółtka wodę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, biszkopt pieczemy do suchego patyczka, po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
250 g margaryny w temperaturze pokojowej lub masła miksujemy razem z kajmakiem, do zmiksowanej masy dodajemy karmelizowane nasiona słonecznika, całość dokładnie miksujemy.
Gotową masę wykładamy i równomiernie rozprowadzamy po wystudzonym biszkopcie. Całość wstawiamy do lodówki na godzinę- półtorej, aby masa stężała.
Śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem i śmietankami fix wg instrukcji na opakowaniu, ubitą śmietanę wykładamy na masę słonecznikową, całość oprószamy startą na tarce czekoladą.
Gotowe ciasto chłodzić w lodówce kilka godzin przed podaniem najlepiej całą noc. Przepis na ciasto na blaszkę: 24 × 36