Francuska surówka
Składniki:
2 średnie marchewki
2 słodkie lub kwaśne jabłka
3 jajka na twardo
100 g twardego sera
1/4 cebuli
3 ząbki czosnku
sól do smaku
zmielony czarny pieprz do smaku
kefir do smaku
Przygotowanie:
Jajka, marchewki, jabłka (bez skórki) i ser zetrzyj na tarce. Posiekaj czosnek bardzo drobno. Drobno posiekaj również cebulę, przelej wrzącą wodą, potem zanurz w lodowatej wodzie na 3 minuty i przecedź przez drobne sito. Pozwól wodzie spłynąć. To wyeliminuje gorzki posmak cebuli. Ułóż sałatkę warstwami: 1 warstwa – cebula, 2 warstwa – jabłko, 3 warstwa – jajko, 4 warstwa – marchewka + czosnek, 5 warstwa – ser. Powtórz warstwy. Polej kefirem lub jogurtem. Włóż sałatkę do lodówki na półtorej godziny.