wtorek, 25 sierpnia 2020

Francuska surówka

 

Francuska surówka

Składniki:

    2 średnie marchewki

    2 słodkie lub kwaśne jabłka

    3 jajka na twardo

    100 g twardego sera

    1/4 cebuli

    3 ząbki czosnku

    sól do smaku

    zmielony czarny pieprz do smaku

    kefir do smaku

Przygotowanie:

Jajka, marchewki, jabłka (bez skórki) i ser zetrzyj na tarce. Posiekaj czosnek bardzo drobno. Drobno posiekaj również cebulę, przelej wrzącą wodą, potem zanurz w lodowatej wodzie na 3 minuty i przecedź przez drobne sito. Pozwól wodzie spłynąć. To wyeliminuje gorzki posmak cebuli. Ułóż sałatkę warstwami: 1 warstwa – cebula, 2 warstwa – jabłko, 3 warstwa – jajko, 4 warstwa – marchewka + czosnek, 5 warstwa – ser. Powtórz warstwy. Polej kefirem lub jogurtem. Włóż sałatkę do lodówki na półtorej godziny.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...