Ciasto z białek z jabłkami i budyniem
Składniki
Ciasto:
7 białek
7 pełnych łyżek cukru
7 łyżek mąki
5 łyżek oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
5-6 jabłek
4 łyżki cukru
1 cukier cynamonowy
1 budyń śmietankowy bez cukru
Przygotowanie
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy olej, mieszamy, dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem i mieszamy łyżką. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Ciasto to nie wyrasta tak jak biszkopt, więc lepiej dać mniejszą blaszkę do pieczenia i wykładamy tylko papierem.
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, dusimy pod przykryciem około 15 minut, podlewamy trochę wodą, dodajemy cukier. Po tym czasie rozrabiamy budyń w 100 ml wody i dodajemy do jabłek, czekamy, aż całość się zagotuje. Gorące jabłka wykładamy na przecięte ciasto, przykrywamy drugim płatem ciasta i odstawiamy w chłodne miejsce na 3 godziny. Posypujemy cukrem pudrem.