sobota, 6 marca 2021

Ciasto z białek z jabłkami i budyniem

 

Ciasto z białek z jabłkami i budyniem


Składniki

Ciasto:

    7 białek

    7 pełnych łyżek cukru

    7 łyżek mąki

    5 łyżek oleju

    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

    5-6 jabłek

    4 łyżki cukru

    1 cukier cynamonowy

    1 budyń śmietankowy bez cukru

Przygotowanie

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy olej, mieszamy, dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem i mieszamy łyżką. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Ciasto to nie wyrasta tak jak biszkopt, więc lepiej dać mniejszą blaszkę do pieczenia i wykładamy tylko papierem.

Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, dusimy pod przykryciem około 15 minut, podlewamy trochę wodą, dodajemy cukier. Po tym czasie rozrabiamy budyń w 100 ml wody i dodajemy do jabłek, czekamy, aż całość się zagotuje. Gorące jabłka wykładamy na przecięte ciasto, przykrywamy drugim płatem ciasta i odstawiamy w chłodne miejsce na 3 godziny. Posypujemy cukrem pudrem.




Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...