piątek, 12 marca 2021

AFRODYTA

 

    Afrodyta

SKŁADNIKI:


BLASZKA 24 x 24 cm

BISZKOPT:

3 jajka

1/3 szklanki cukru pudru

0.5 szklanki mąki pszennej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

KREM RÓŻOWY:

2 kisiele żurawinowe

2 galaretki (ja dałam brzoskwiniowe)

200 g masła

1 puszka brzoskwiń

WIERZCH:

330 ml śmietanki 30%

250 g serka mascarpone

1/3 szklanki cukru pudru

WYKONANIE:

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier puder i dalej miksuj aż do rozpuszczenia cukru;

Wlej żółtka i miksuj aż do połączenia składników;

Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj ciasto drewnianą łyżką - dokładnie, ale delikatnie;

Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok. 15-20 min;

Odlany sok z brzoskwiń przelej do garnka, dodaj wodę (ma być 0.5 l płynu) i wstaw do gotowania;

W dwóch szklankach wody rozmieszaj kisiel;

W międzyczasie rozpuść kostkę masła w rondelku;

Do gotującej się wody z sokiem wlej rozmieszany proszek kisielowy i energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki;

Do ugotowanego kisielu dodaj galaretki i mieszaj aż do rozpuszczenia;

Następnie dodaj roztopione masło i ponownie zamieszaj, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa. Odstaw do wystudzenia;

Brzoskwinie pokrój w drobną kosteczkę;

Na wystudzony biszkopt wylej połowę masy (może być lekko ciepła), wyłóż brzoskwinie i zalej resztą masy. Wstaw ciasto do lodówki na ok. 1 h aby stężało.

Śmietanę ubij na sztywno;

Dodaj mascarpone, krótko zmiksuj, a następnie wsyp cukier i miksuj aż do całkowitego rozpuszczenia;

Krem śmietanowy wyłóż na wierzch ciasta i wstaw do lodówki - najlepiej na całą noc. Przed podaniem posyp kakao bądź pokruszoną czekoladą.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...