Afrodyta
SKŁADNIKI:
BLASZKA
24 x 24 cm
BISZKOPT:
3 jajka
1/3 szklanki cukru pudru
0.5 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
KREM RÓŻOWY:
2 kisiele żurawinowe
2 galaretki (ja dałam brzoskwiniowe)
200 g masła
1 puszka brzoskwiń
WIERZCH:
330 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
1/3 szklanki cukru pudru
WYKONANIE:
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier puder i dalej miksuj aż do rozpuszczenia cukru;
Wlej żółtka i miksuj aż do połączenia składników;
Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj ciasto drewnianą łyżką - dokładnie, ale delikatnie;
Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok. 15-20 min;
Odlany sok z brzoskwiń przelej do garnka, dodaj wodę (ma być 0.5 l płynu) i wstaw do gotowania;
W dwóch szklankach wody rozmieszaj kisiel;
W międzyczasie rozpuść kostkę masła w rondelku;
Do gotującej się wody z sokiem wlej rozmieszany proszek kisielowy i energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki;
Do ugotowanego kisielu dodaj galaretki i mieszaj aż do rozpuszczenia;
Następnie dodaj roztopione masło i ponownie zamieszaj, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa. Odstaw do wystudzenia;
Brzoskwinie pokrój w drobną kosteczkę;
Na wystudzony biszkopt wylej połowę masy (może być lekko ciepła), wyłóż brzoskwinie i zalej resztą masy. Wstaw ciasto do lodówki na ok. 1 h aby stężało.
Śmietanę ubij na sztywno;
Dodaj mascarpone, krótko zmiksuj, a następnie wsyp cukier i miksuj aż do całkowitego rozpuszczenia;
Krem śmietanowy wyłóż na wierzch ciasta i wstaw do lodówki - najlepiej na całą noc. Przed podaniem posyp kakao bądź pokruszoną czekoladą.