Chrupiące poduszki
Składniki
34
dag mąki pszenne- u mnie tortowa+do podsypania
3
jajka wiejskie
3
łyżki cukru pudru
3
dag masła
5
łyżek śmietany 18%
szczypta
soli
1
łyżka spirytusu
Dodatkowo:
olej
do smażenia
cukier
puder do posypania
papierowy
ręcznik do osączenia z nadmiaru tłuszczu
Wykonanie:
Jajka mieszam widelcem z cukrem i solą, dodaje do mąki, dodaję śmietanę, masło, spirytus, wyrabiam ciasto. Ciasto lekko podsypuję mąką, zagniatam ok. 5 minut, przekładam do foliowego woreczka, wkładam na godzinę do lodówki. Ciasto bardzo cieniutko wałkuję na lekko podsypanej stolnicy, wykrawam koła, u mnie z ozdobnym rantem. Ozdobne koła wrzucam na rozgrzany tłuszcz, smażę na złoty kolor, wyjmuję na papierowy ręcznik, osączam z nadmiaru tłuszczu. Poduszeczki osypuję cukrem pudrem.