Ciasteczka
serowe
Składniki:
200 g twarogu, sera białego - użyłam półtłustego
200 g masła
200 g mąki pszennej, użyłam luksusowej
1/4 łyżeczki soli
1 jajko
kilka łyżeczek cukru w kryształkach
Wykonanie:
Zimne
masło, takie prosto z lodówki zetrzeć
na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Można je pokroić na małe
kawałki, ale zetrzeć jest prościej i szybciej. Twaróg, taki
najzwyklejszy niezbyt suchy i niezbyt mokry biały ser w kawałku,
rozdrobnić
np.
widelcem. Do tych obu rozdrobnionych składników dosypać
mąkę, odrobinę soli i wbić
jajko. Szybko zagnieść
ciasto, ale nie wyrabiać go, bo nie ma takiej potrzeby, a nawet nie jest to wskazane. Zagnieść
tylko tyle, żeby składniki się zlepiły, więc nie przejmujcie się
absolutnie grudkami sera czy masła widocznymi w cieście.
Zagniecione
ciasto zawinąć
w folię spożywczą i odłożyć
do lodówki na noc. Powinno dobrze się schłodzić, więc musi
poleżeć przynajmniej kilka godzin.
Schłodzone
ciasto wyjąć
na stolnicę oprószoną lekko mąką, wałek też obsypać
mąką, i rozwałkować
je na grubość ok. 0,5 cm. Radełkiem pokroić
na nieduże kawałeczki mniej więcej 2x2 cm. Każdy kawałeczek
"maczać"
z jednej strony w cukrze i układać
ciasteczka, stroną z cukrem do góry, na blasze wyłożonej papierem
do pieczenia.
(Ciasto
można pokroić zwykłym nożem - w kwadraciki, paski, romby i jak
tylko chcecie. Można też wykroić je jakąś małą foremką.)
Ciasto
jest lepkie i żeby wałkować, bez problemu trzeba oprószyć je mąką
więc może zdarzyć się tak, że cukier nie za bardzo będzie
chciał się przyklejać. Ale i na to jest sposób. Można roztrzepać
surowe białko jajka i posmarować powierzchnię ciastka
tym białkiem i dopiero maczać w cukrze a wtedy ten na pewno się
przylepi.
Ciasteczka
piec
ok. 12-14 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Powinny stać
się złocisto brązowe. Po wyjęciu blachy z pieca pozwoliłam
ciasteczkom spokojnie na niej ostygnąć.
To
ciasto twarogowe, jeśli tylko nie zmęczy się go dłuższym
zagniataniem i odpowiednio schłodzi, listkuje się podczas pieczenia
podobnie jak ciasto francuskie. Ciasteczka są niezbyt słodkie, ale
chrupiące.