piątek, 12 marca 2021

Ciasteczka serowe

 

Ciasteczka serowe



    Składniki:

    200 g twarogu, sera białego - użyłam półtłustego

    200 g masła

    200 g mąki pszennej, użyłam luksusowej

    1/4 łyżeczki soli

    1 jajko

    kilka łyżeczek cukru w kryształkach


Wykonanie:

Zimne masło, takie prosto z lodówki zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Można je pokroić na małe kawałki, ale zetrzeć jest prościej i szybciej. Twaróg, taki najzwyklejszy niezbyt suchy i niezbyt mokry biały ser w kawałku, rozdrobnić np. widelcem. Do tych obu rozdrobnionych składników dosypać mąkę, odrobinę soli i wbić jajko. Szybko zagnieść ciasto, ale nie wyrabiać go, bo nie ma takiej potrzeby, a nawet nie jest to wskazane. Zagnieść tylko tyle, żeby składniki się zlepiły, więc nie przejmujcie się absolutnie grudkami sera czy masła widocznymi w cieście.
Zagniecione ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na noc. Powinno dobrze się schłodzić, więc musi poleżeć przynajmniej kilka godzin.
Schłodzone ciasto wyjąć na stolnicę oprószoną lekko mąką, wałek też obsypać mąką, i rozwałkow je na grubość ok. 0,5 cm. Radełkiem pokroić na nieduże kawałeczki mniej więcej 2x2 cm. Każdy kawałeczek "maczać" z jednej strony w cukrze i układać ciasteczka, stroną z cukrem do góry, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
(Ciasto można pokroić zwykłym nożem - w kwadraciki, paski, romby i jak tylko chcecie. Można też wykroić je jakąś małą foremką.)
Ciasto jest lepkie i żeby wałkować, bez problemu trzeba oprószyć je mąką więc może zdarzyć się tak, że cukier nie za bardzo będzie chciał się przyklejać. Ale i na to jest sposób. Można roztrzepać surowe białko jajka i posmarować powierzchnię ciastka tym białkiem i dopiero maczać w cukrze a wtedy ten na pewno się przylepi.
Ciasteczka piec ok. 12-14 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Powinny stać się złocisto brązowe. Po wyjęciu blachy z pieca pozwoliłam ciasteczkom spokojnie na niej ostygnąć.

To ciasto twarogowe, jeśli tylko nie zmęczy się go dłuższym zagniataniem i odpowiednio schłodzi, listkuje się podczas pieczenia podobnie jak ciasto francuskie. Ciasteczka są niezbyt słodkie, ale chrupiące.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...