niedziela, 28 marca 2021

Ciasto Zośka

 

Ciasto Zośka



Składniki:

    300 g masła (może być margaryna)

    1 szklanka cukru

    2 szklanki mąki pszennej

    6 jaj

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1 łyżeczka amoniaku

    2/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich

    1 łyżeczka kakao

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Oddzielamy białka od żółtek. Masło ucieramy z cukrem na najwyższych obrotach miksera, a gdy się połączą, dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy, aż uzyskamy gładką masę, do której dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i amoniak i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy i mieszamy do połączenia. Ciasto dzielimy na 3 części. Do 1 dodajemy kakao, do drugiej zmielone orzechy, a do trzeciej 2 łyżki mąki pszennej i każdą mieszamy. Każdą część pieczemy w osobnej blaszce (jeśli macie piekarnik z termoobiegiem możecie piec wszystkie blaszki naraz) ok. 30 minut w 180 st.C. Wymiary blaszki 23 × 33 cm

Przełożenie:

    400 ml śmietany 30%

    1 łyżka cukru pudru

    1 galaretka cytrynowa

    2 galaretki wiśniowe

Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wody. Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 3/4 litra wody. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a gdy będzie, gęsta mieszamy z tężejącą galaretką cytrynową.
Złożenie ciasta: na placku kakaowym rozprowadzamy śmietanę i przykrywamy plackiem orzechowym, na którym rozprowadzamy równomiernie tężejącą galaretkę wiśniową. Przykrywamy całość ostatnim plackiem i polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, lub polewą czekoladową. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...