Ciasto Zośka
Składniki:
300 g masła (może być margaryna)
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
6 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka amoniaku
2/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka kakao
Wykonanie:
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Oddzielamy
białka od żółtek. Masło ucieramy z cukrem na najwyższych
obrotach miksera, a gdy się połączą, dodajemy po jednym żółtku
i dalej
ucieramy, aż uzyskamy gładką masę, do której dodajemy mąkę,
proszek do pieczenia i amoniak i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną
pianę i dodajemy do masy i mieszamy do połączenia. Ciasto dzielimy
na 3 części. Do 1 dodajemy kakao, do drugiej zmielone orzechy, a do
trzeciej 2 łyżki mąki pszennej i każdą mieszamy. Każdą część
pieczemy w osobnej blaszce (jeśli macie piekarnik z termoobiegiem
możecie piec wszystkie blaszki naraz) ok. 30 minut w 180 st.C.
Wymiary blaszki 23 × 33 cm
Przełożenie:
400 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1 galaretka cytrynowa
2 galaretki wiśniowe
Galaretkę
cytrynową rozpuszczamy w szklance wody. Galaretki wiśniowe
rozpuszczamy w 3/4 litra wody. Schłodzoną śmietanę ubijamy z
cukrem pudrem, a gdy będzie, gęsta mieszamy z tężejącą galaretką
cytrynową.
Złożenie
ciasta: na placku kakaowym rozprowadzamy śmietanę i przykrywamy
plackiem orzechowym, na którym rozprowadzamy równomiernie tężejącą
galaretkę wiśniową. Przykrywamy całość ostatnim plackiem i
polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, lub polewą
czekoladową. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 2
godziny.