niedziela, 28 marca 2021

Sernik świąteczny bez spodu

 

Sernik świąteczny bez spodu


    MASA SEROWA

    1 kg sera tłustego

    32 dag drobnego cukru do wypieków

    8 jajek

    16 dag miękkiego masła

    4 łyżki kaszy manny

    30 g budyniu śmietankowego bez cukru

    2 łyżeczki cukru waniliowego

    2/3 szklanki śmietany kremówki (30%)

    1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego

    10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

    POLEWA CZEKOLADOWA

    50 ml śmietany kremówki 30%

    5 dag gorzkiej czekolady

WYKONANIE:


Wszystkie składniki (oprócz śmietany kremówki, którą wyjąć kilka minut przed ubijaniem) wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Twaróg tłusty zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia. Prostokątną foremkę 21 × 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Miękkie masło utrzeć mikserem, na najwyższych obrotach, na puszystą masę. Powoli dodawać zmielony ser i dalej ucierać (miksować mikserem już na małych obrotach tylko do połączenia się składników).
Żółtka oddzielić od białek i w osobnej misce utrzeć z cukrem do białości. Dodać do sera i zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodać kaszę mannę, budyń w proszku, cukier waniliowy i całość krótko zmiksować.
Śmietanę kremówkę ubić i delikatnie wymieszać z serem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i połączyć z serem delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Na koniec dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową i aromat pomarańczowy, wymieszać.
Do przygotowanej foremki przełożyć masę serową, lekko wyrównać i piec 60 minut (max. do 70 minut) w temperaturze 175 stopni C (bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika). Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu sernik polać polewą czekoladową. Przechowywać w lodówce.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...