Sernik
świąteczny bez
spodu
MASA SEROWA
1 kg sera tłustego
32 dag drobnego cukru do wypieków
8 jajek
16 dag miękkiego masła
4 łyżki kaszy manny
30 g budyniu śmietankowego bez cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2/3 szklanki śmietany kremówki (30%)
1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
10
dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
POLEWA CZEKOLADOWA
50 ml śmietany kremówki 30%
5 dag gorzkiej czekolady
WYKONANIE:
Miękkie masło utrzeć mikserem, na najwyższych obrotach, na puszystą masę. Powoli dodawać zmielony ser i dalej ucierać (miksować mikserem już na małych obrotach tylko do połączenia się składników).
Żółtka oddzielić od białek i w osobnej misce utrzeć z cukrem do białości. Dodać do sera i zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodać kaszę mannę, budyń w proszku, cukier waniliowy i całość krótko zmiksować.
Śmietanę kremówkę ubić i delikatnie wymieszać z serem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i połączyć z serem delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Na koniec dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową i aromat pomarańczowy, wymieszać.
Do przygotowanej foremki przełożyć masę serową, lekko wyrównać i piec 60 minut (max. do 70 minut) w temperaturze 175 stopni C (bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika). Sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu sernik polać polewą czekoladową. Przechowywać w lodówce.