sobota, 17 kwietnia 2021

Ciasto Algida

 

Ciasto Algida

Składniki:

         500 ml śmietanki kremówki

    2 galaretki cytrynowe

    500 ml wrzątku

    2 łyżeczki cukru pudru

    2 wafle



Wykonanie:

    Formę 24×24 wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej format przyciąć oba wafle. Jeden z nich położyć na spodzie formy.

    Dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml wrzątku, odstawić do ostygnięcia.

    Wcześniej schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie, ciągle ubijając wlewać płynną galaretkę. Gotową masę wstawić na kilka minut do lodówki, aby masa zaczęła tężeć.

    Lekko tężejącą masę wyłożyć na wafla, całość wyrównać i przykryć drugim waflem. Wstawić do lodówki do stężenia.



Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...