sobota, 17 kwietnia 2021

Herbatniki z pianką

 

Herbatniki z pianką



Składniki

    24 herbatniki maślane (foremka "keksówka'')

Składniki na masę kakaową

    200 g serka homogenizowanego

    1 łyżka cukru

    1 łyżka kakao

    2 łyżki żelatyny

    ½ szklanki wrzątku

    ½ szklanki śmietanki 36%

Składniki na masę waniliową

    200 g serka homogenizowanego

    2 łyżki cukru

    laska wanilii

    1 łyżeczka soku z cytryny

    2 łyżki żelatyny

    ½ szklanki wrzątku

    ½ szklanki śmietanki 36%

Składniki do ozdoby

    czekolada



Wykonanie:

Na dnie foremki ułożyć herbatniki (w ten sposób, by pokryły całe dno, lecz nie zachodziły na siebie). W razie potrzeby ciastka przy brzegach przyciąć.

Żelatynę rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić. Serek przełożyć do miski, posłodzić cukrem, wsypać kakao i zmiksować na najmniejszych obrotach. Wlać żelatynę i ponownie zmiksować. Połączyć z bitą śmietaną i wylać na herbatniki. Foremkę wstawić do lodówki, by masa stężała.

Masę waniliową przygotować podobnie jak kakaową - bez kakao, za to z większą ilością cukru, sokiem z cytryny i ziarenkami z laski wanilii.

Na zastygniętej masie kakaowej ułożyć herbatniki. Na ciasteczka wylać masę waniliową. Na masie ułożyć kruche ciasteczka. Foremkę wstawić do lodówki.

Gotowe ciasto udekorować płynną czekoladą.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...