Herbatniki z pianką
Składniki
24 herbatniki maślane (foremka "keksówka'')
Składniki na masę kakaową
200 g serka homogenizowanego
1 łyżka cukru
1 łyżka kakao
2 łyżki żelatyny
½ szklanki wrzątku
½ szklanki śmietanki 36%
Składniki na masę waniliową
200 g serka homogenizowanego
2 łyżki cukru
laska wanilii
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki żelatyny
½ szklanki wrzątku
½ szklanki śmietanki 36%
Składniki do ozdoby
czekolada
Wykonanie:
Na dnie foremki ułożyć herbatniki (w ten sposób, by pokryły całe dno, lecz nie zachodziły na siebie). W razie potrzeby ciastka przy brzegach przyciąć.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić. Serek przełożyć do miski, posłodzić cukrem, wsypać kakao i zmiksować na najmniejszych obrotach. Wlać żelatynę i ponownie zmiksować. Połączyć z bitą śmietaną i wylać na herbatniki. Foremkę wstawić do lodówki, by masa stężała.
Masę waniliową przygotować podobnie jak kakaową - bez kakao, za to z większą ilością cukru, sokiem z cytryny i ziarenkami z laski wanilii.
Na zastygniętej masie kakaowej ułożyć herbatniki. Na ciasteczka wylać masę waniliową. Na masie ułożyć kruche ciasteczka. Foremkę wstawić do lodówki.
Gotowe ciasto udekorować płynną czekoladą.