Domowa tortilla
Składniki:
320 g mąki pszennej
1 szklanka gorącej wody
55 g miękkiego smalcu
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą. Dodajemy smalec i rozcieramy go dłońmi z mąką (jakbyśmy szykowali kruszonkę). Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę i mieszamy składniki łyżką. Po chwili wyrabiamy ręcznie, aż do połączenia i uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
W dłoniach rozcieramy odrobinkę smalcu (wielkości ziarnka grochu) i nacieramy nim ciasto (chodzi o to, by nieco natłuścić powierzchnię ciasta, aby nie wysychało). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie dzielimy na około 60 g kawałki. Ponownie przykrywamy je ściereczką.
Każdy kawałek ciasta formujemy w kulkę, rozpłaszczamy delikatnie krawędzie, po czym wałkujemy, na lekko podsypanym mąką krupczatką blacie, na cieniutki placek.
Tortillę przenosimy ostrożnie na rozgrzaną, suchą patelnię (najlepsza będzie taka do naleśników). Smażymy na średnim ogniu po około 30-40 sekund z każdej strony. Gdyby ciasto rumieniło się zbyt szybko, obniżamy nieco moc palnika. Gotowe placki przekładamy na drugą patelnię i trzymamy pod przykryciem.
Placki wałkujemy po jednym, aby ciasto się nie wysuszyło (kiedy jeden placek ląduje, na patelni zabieramy się za wałkowanie kolejnego itd.).
Gotowe placki trzymamy, jeden na drugim, pod przykryciem aż do przestudzenia.