sobota, 17 kwietnia 2021

Ciasto Grzesiek

Ciasto Grzesiek

CIASTO:

6 jajek,

150 g drobnego cukru do wypieków,

100 g mąki pszennej,

25 g kakao,

40 g, roztopionego masła.

1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki.


Wykonanie:

6 żółtek ubić z połową cukru, w drugiej misce 6 białek ubić z połową cukru, zmieszać razem, dodać przesianą mąkę i kakao, zamieszać delikatnie i wlać masło, zamieszać, wylać do dużej blaszki wyłożonej papierem, piec 15-20 min 180 stopni.

Blat wystudzić, nasączyć wodą z cytryną obficie: 200 -250 ml, jak wsiąknie poncz, przesmarować blat dżemem.

KREM:

litr kremówki,

1 serek mascarpone,

5 wafli Grześki,

5 łyżeczek żelatyny,

2 łyżki cukru pudru,

herbatniki (ok.250 g)

miseczka ciepłej wody z cytryną

Zalać żelatynę małą porcją wrzącej wody, rozmieszać, dodać trochę serka lub śmietany, zamieszać i zostawić na chwilę, niech ostygnie. Zmielić wafle w malakserze lub roztłuc tłuczkiem w worku. Serek+ śmietana+ cukier puder: ubić razem, dodać żelatynę i podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać połowę pokruszonych wafli, zamieszać, wyłożyć na dżem, na to kładziemy warstwę herbatników (każdy szybko moczymy w wodzie z cytryną). Na herbatniki wykładamy masę śmietanową i całość posypujemy zmielonymi Grześkami. Do lodówki na 2 godziny.



Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...