Ciasto Grzesiek
CIASTO:
6 jajek,
150 g drobnego cukru do wypieków,
100 g mąki pszennej,
25 g kakao,
40 g, roztopionego masła.
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki.
Wykonanie:
6 żółtek ubić z połową cukru, w drugiej misce 6 białek ubić z połową cukru, zmieszać razem, dodać przesianą mąkę i kakao, zamieszać delikatnie i wlać masło, zamieszać, wylać do dużej blaszki wyłożonej papierem, piec 15-20 min 180 stopni.
Blat wystudzić, nasączyć wodą z cytryną obficie: 200 -250 ml, jak wsiąknie poncz, przesmarować blat dżemem.
KREM:
litr kremówki,
1 serek mascarpone,
5 wafli Grześki,
5 łyżeczek żelatyny,
2 łyżki cukru pudru,
herbatniki (ok.250 g)
miseczka ciepłej wody z cytryną
Zalać żelatynę małą porcją wrzącej wody, rozmieszać, dodać trochę serka lub śmietany, zamieszać i zostawić na chwilę, niech ostygnie. Zmielić wafle w malakserze lub roztłuc tłuczkiem w worku. Serek+ śmietana+ cukier puder: ubić razem, dodać żelatynę i podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać połowę pokruszonych wafli, zamieszać, wyłożyć na dżem, na to kładziemy warstwę herbatników (każdy szybko moczymy w wodzie z cytryną). Na herbatniki wykładamy masę śmietanową i całość posypujemy zmielonymi Grześkami. Do lodówki na 2 godziny.