Ciastka Baletki
Składniki:
3 jajka,
3 pełne łyżki mąki- użyłam mąkę tortową,
3 łyżki cukru pudru,
szczypta proszku do pieczenia
2 - 3 krople aromatu waniliowego,
mak ok łyżka,
dowolna marmolada - u mnie wiśniowa
Wykonanie:
Białka ubiłam na sztywną pianę.
Do sztywnej piany dodawałam po łyżce cukru.
Gdy już cukier dobrze połączył się z białkami ,dodawałam ciągle miksując, po jednym żółtku.
Na koniec wsypałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlałam aromat , wymieszałam dokładnie składniki łyżką.
Ciasto przełożyłam do szprycy cukierniczej z okrągłą końcówką.
Wyciskałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia okrągłe porcje ciasta o średnicy ok 2 cm zachowując ok dwu cm odstępy.
Każdą porcje ciasta posypałam makiem.
Piekłam w temperaturze 170 st z grzałką góra dół 13 min - do ładnego zarumienienia.
Zimne biszkopciki sklejałam przy pomocy marmolady.
Z tej porcji składników wyszło 50 ciasteczek przełożonych marmoladą.