Kotlety mielone z ziemniakami
Składniki:
1 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
2 duże ziemniaki
2 jaja
1 spora cebula
pół szklanki bułki tartej + do obtoczenia
pęczek natki pietruszki
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Mięso wkładamy do dużej miski, wbijamy jajka. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Warzywa dodajemy do mięsa, a następnie wsypujemy bułkę tartą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy masę solą oraz pieprzem. Jeślimasa jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę wody i wyrabiamy ją dłonią, do czasu aż mięso przestanie się kleić. Następnie formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.Smażymy je na rozgrzanym oleju, aż do uzyskania ładnego złocistego koloru z obu stron.