piątek, 17 marca 2017

Dieta cukrzycowa

Najważniejsze zasady diety cukrzycowej:


Przy sporządzaniu posiłków należy zwracać uwagę  na :
1. Ilość kalorii. Ta  nie dla wszystkich jest jednakowa. Trzeba dostosować je do siebie:

1000 – 1300 kcal – osoby otyłe
1500 – 1800 kcal – chorzy z nadwagą – osoby niepracujące lub lekko pracujące
2000 – 2200 kcal – chorzy z prawidłową masą ciała – osoby niezbyt ciężko pracujące
2400 – 3000 kcal – chorzy z niedowagą – osoby ciężko pracujące.

              2. Regularne posiłki. Ważne jest przestrzeganie dziennego harmonogramu żywieniowego. Posiłki w diecie cukrzycowej należy jadać dość często w mniejszych ilościach. Najlepiej, by odbywało się to w 3-4 godzinnych odstępach czasowych. To przyczynia się do wyzbycia uczucia głodu. To z kolei wiąże się ze zmniejszeniem stężenia cukru w naszym organizmie. Pierwszy posiłek spożywamy najpóźniej do 2 godzin po przebudzeniu, a ostatni do 2 godzin przed snem    
               
       3.     Proporcje. Posiłki powinny zawierać każdą grupę pokarmową, czyli tłuszcze, węglowodany, białka itd. w odpowiednich proporcjach: Dzienny plan żywieniowy oparty o dietę cukrzycową powinien składać się z węglowodanów (45-50%), tłuszczy (30-35%), a także białka (15-20%).


Ułożenie posiłków dla cukrzyków diabetyków nie  jest trudne. Dieta osób chorych na cukrzyce powinna uwzględniać zasady właściwego, zbilansowanego żywienia, które obowiązują zarówno osoby zdrowe jak i chore.
Dodatkowe restrykcje dotyczą przede wszystkim ograniczenia cukrów prostych oraz tłuszczu nasyconego. Jadłospis diabetyka zawsze powinien być zindywidualizowany przede wszystkim w zależności od typu cukrzycy, zapotrzebowania energetycznego i sposobu leczenia, chorób współistniejących, aktywności fizycznej, preferencji smakowych, możliwości ekonomicznych.
Diabetycy nie leczeni insuliną z cukrzycą typu 2 muszą kontrolować indeks glikemiczny i ilość węglowodanów w posiłku . 
Dlatego też przy ustalaniu  posiłków dla osób z cukrzycą, należy wziąć pod uwagę nie tylko dobową podaż energii, ale również indeks glikemiczny, ładunek glikemiczny potraw lub dobową ilość wymienników węglowodanowych, wymienników białkowo tłuszczowych.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...