Najważniejsze zasady diety cukrzycowej:
Przy sporządzaniu posiłków należy zwracać uwagę na :
1. Ilość kalorii. Ta nie dla wszystkich jest jednakowa. Trzeba dostosować je do siebie:
1000 – 1300 kcal – osoby otyłe
1500 – 1800 kcal – chorzy z nadwagą – osoby niepracujące lub lekko pracujące
2000 – 2200 kcal – chorzy z prawidłową masą ciała – osoby niezbyt ciężko pracujące
2400 – 3000 kcal – chorzy z niedowagą – osoby ciężko pracujące.
2. Regularne posiłki. Ważne jest przestrzeganie dziennego harmonogramu żywieniowego. Posiłki w diecie cukrzycowej należy jadać dość często w mniejszych ilościach. Najlepiej, by odbywało się to w 3-4 godzinnych odstępach czasowych. To przyczynia się do wyzbycia uczucia głodu. To z kolei wiąże się ze zmniejszeniem stężenia cukru w naszym organizmie. Pierwszy posiłek spożywamy najpóźniej do 2 godzin po przebudzeniu, a ostatni do 2 godzin przed snem
3. Proporcje. Posiłki powinny zawierać każdą grupę pokarmową, czyli tłuszcze, węglowodany, białka itd. w odpowiednich proporcjach: Dzienny plan żywieniowy oparty o dietę cukrzycową powinien składać się z węglowodanów (45-50%), tłuszczy (30-35%), a także białka (15-20%).
Ułożenie posiłków dla cukrzyków diabetyków nie jest trudne. Dieta osób chorych na cukrzyce powinna uwzględniać zasady właściwego, zbilansowanego żywienia, które obowiązują zarówno osoby zdrowe jak i chore.
Dodatkowe restrykcje dotyczą przede wszystkim ograniczenia cukrów prostych oraz tłuszczu nasyconego. Jadłospis diabetyka zawsze powinien być zindywidualizowany przede wszystkim w zależności od typu cukrzycy, zapotrzebowania energetycznego i sposobu leczenia, chorób współistniejących, aktywności fizycznej, preferencji smakowych, możliwości ekonomicznych.
Diabetycy nie leczeni insuliną z cukrzycą typu 2 muszą kontrolować indeks glikemiczny i ilość węglowodanów w posiłku .
Dlatego też przy ustalaniu posiłków dla osób z cukrzycą, należy wziąć pod uwagę nie tylko dobową podaż energii, ale również indeks glikemiczny, ładunek glikemiczny potraw lub dobową ilość wymienników węglowodanowych, wymienników białkowo tłuszczowych.