DOMOWY SER TOPIONY
Składniki:
1 kg sera białego
1,5 l mleka
2-3 jajka
1/2 kostki masła
1 łyżka sody oczyszczonej
1 łyżka sody oczyszczonej
Przyprawy wg uznania: sól, kminek, papryka, …
Wykonanie:
Ser skruszyć dokładnie i wsypać do gotującego się mleka i razem zagotować do połączenia składników aż wytrąci się serwatka. Ser wyjąć ( ja wylewam na sito) i odcisnąć. Wyłożyć do rądla dodać jajka, masło przyprawy( kminek, paprykę dodajemy wtedy jeśli chcemy mieć paprykowy lub kminkowy ser) dodajemy i wszystko smażymy na lekkim ogniu ( cały czas mieszając, bo może się przypalić) aż powstanie jednolita masa. Wtedy uformować kształt sera np. odcinając dno plastikowej butelki wkładamy masę serowa i pozostawiamy do wystygnięcia. Później plastik przecinamy i mamy ser.
Smacznego