LECZO Z CUKINIĄ
składniki:
5 cukinii (młodych, niezbyt dużych)
4 dorodne strąki papryki (różne kolory)
20 dag kiełbasy, np. śląskiej (unikamy najtańszych)
2 duże cebule
1 puszka pomidorów (w całości)
1 ząbek czosnku,
natka pietruszki
2 łyżki oleju
Przyprawy: Sól, pieprz, przyprawy do smaku, np. papryka słodka, ostra. Kostka rosołowa.
Sposób przygotowania:
Papryki oczyszczamy, kroimy wzdłuż w paski, potem zaś w 2-3 cm kawałki. Cebulę kroimy w kostkę - niezbyt drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę - ma być złota i pachnąca. Dodajemy pokrojoną paprykę. Chwilę podsmażamy, ciągle mieszając. Potem dodajemy ok. pół szklanki wody, kostkę rosołową i przykrywamy, żeby się dusiło na wolnym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu, pilnując, by się nie przypaliło. Kiedy papryka zmięknie, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i znów chwilę dusimy. Dokładnie mieszamy i dodajemy pomidory z puszki wraz z sokiem, pokrojone na kawałki (sprawdzone - pomidory w całości w puszkach są zwykle słodsze, mają intensywny smak i bardziej nadają się do naszej potrawy niż te od razu kupione w kawałkach). Gotujemy całość na wolnym ogniu, aż pomidory się połączą z potrawą. Na koniec wrzucamy pokrojoną w grubą kostkę cukinię i czosnek, mieszamy delikatnie. Dusimy całość aż cukinia zmięknie uważając, żeby jej nie rozgotować. Pod koniec gotowania dodajemy do naszego leczo trochę natki pietruszki i doprawiamy - jak lubimy. Tak przygotowane błyskawiczne leczo można podawać z ryżem ugotowanym w woreczkach. Jest smaczne zarówno z nim wymieszane i chwilę podduszone, by się smaki przegryzły, jak i z ryżem podanym na sypko. Można także podać je z podsmażonymi ziemniakami w plasterkach. Podawałam nawet z makaronem świderki, a także z pieczywem. Smacznego!