środa, 22 marca 2017

KOKOSANKI

Kokosanki

Składniki:

2 jajka
3/4 szkl cukru pudru
200g wiórek (2,5 szklanki)

Przygotowanie:
 żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną lśniącą pianę, ciągle ubijając dodajemy cukier puder i żółtka , dodajemy wiórki i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, z masy formujemy kulki i układamy na papierze, Moje kokosanki miały wielkość niezbyt czubatej łyżki stołowej. Z porcji wychodzi 16 sztuk. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni, przez 15-20 min, aż do zarumienienia. Smacznego!

( aby kokosanki nie wyszły placuszkami, a były pulchne i okrąglutkie, ważne jest aby piana była porządnie ubita, na blachę wykładamy kulki, nie spłaszczamy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika)

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...