środa, 22 marca 2017

ZAMIAST SERNIKA

ZAMIAST SERNIKA


Składniki:
Ciasto:
•2 1/2 szklanki mąki pszennej
•3/4 szklanki cukru
•3/4 kostki miękkiej margaryny (oryginalnie w przepisie była 1 kostka, ale u mnie akurat była wystarczająca ilość) 
•4 żółtka
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa: •1 l gęstej śmietany 18 %
•3/4 szklanki cukru
•2 małe budynie śmietankowe lub jeden duży
•4 ubite białka
•cukier wanilinowy
•szczypta soli do białek 
Dodatkowo:
•pół słoiczka dżemu ( ja miałam akurat malinowy)
Z mąki, cukru, margaryny, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść kruche ciasto, podzielić na pół i włożyć do zamrażalnika, żeby się oziębiło ( będzie łatwiej tarkować ).
Ubić białka ze szczyptą soli. Zmiksować śmietanę z cukrem, budyniem i cukrem wanilinowym. Wyłożyć do śmietany ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać, żeby składniki się połączyły.
Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia ( u mnie blaszka o wym. 24 x 35 cm ), połową kruchego ciasta wylepić dno, następnie wyłożyć na ciasto dżem i wlać na to masę ze śmietaną.
Drugą połowę ciasta kruchego starkować na górę.
Piec w temp. 175-180° C przez około godzinę.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...