piątek, 7 kwietnia 2017

Ciasto francuskie



                                                   Ciasto francuskie

Ciasto:


25 dag margaryny
4 żółtka
1 szklanka kwaśnej śmietany
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki posiekać nożem  ( margarynę, mąkę, proszek) do utworzenia ciasta. Dodać śmietanę i żółtka, wyrobić zostawić na noc w lodówce..
Następnie podzielić na 6 części. Trzy części rozwałkować i położyć na blaszkach. Ubić 4-6 białek  z 1 szklanką cukru, dodać kisiel wiśniowy( duża porcja na 3/4 l wody). Na rozwałkowane ciasto wyłożyć pianę, wiśnie. Przykryć pozostałymi kawałkami ciasta. Upiec 3 placki.


Krem:

1/2 l mleka
szklanka cukru
1 cukier waniliowy
 1 budyń śmietankowy na( 3/4 l)

Ugotować budyńi utrzeć z margaryną palmą. Dodać sok z cytryny. Przełożyć masą placki. Posypać cukrem pudrem.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...