Ciasto francuskie
Ciasto:
25 dag margaryny
4 żółtka
1 szklanka kwaśnej śmietany
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
.
Składniki posiekać nożem ( margarynę, mąkę, proszek) do utworzenia ciasta. Dodać śmietanę i żółtka, wyrobić zostawić na noc w lodówce..
Następnie podzielić na 6 części. Trzy części rozwałkować i położyć na blaszkach. Ubić 4-6 białek z 1 szklanką cukru, dodać kisiel wiśniowy( duża porcja na 3/4 l wody). Na rozwałkowane ciasto wyłożyć pianę, wiśnie. Przykryć pozostałymi kawałkami ciasta. Upiec 3 placki.
Krem:
1/2 l mleka
szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy na( 3/4 l)
Ugotować budyńi utrzeć z margaryną palmą. Dodać sok z cytryny. Przełożyć masą placki. Posypać cukrem pudrem.