piątek, 7 kwietnia 2017

Kremówka domowa



Kremówka domowa


Ciasto:


30 dag mąki 
30 dag tłuszczu
2 żółtka
6 łyżek zimnej wody


Wyłożyć wszystkie składniki na stolnicę , tłuszcz zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać. Gęstość ciasta ma być jak na pierogi. Zostawić w chłodnym miejscu Upiec 2 placki na złoty kolor. Piec ok 10-15 min.


Krem:

1/2 l mleka
1 jajko
2 żółtka
4 łyżki mąki
1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilowy

Żółtka, jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę i około 1/3 szklanki mleka. Tak przygotowaną masę wlać na gotujące się mleko i mieszać aby nie powstały grudki, ponownie zagotować. Ostudzonym kremem przełożyć placki. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...