Kremówka domowa
Ciasto:
30 dag mąki
30 dag tłuszczu
2 żółtka
6 łyżek zimnej wody
Wyłożyć wszystkie składniki na stolnicę , tłuszcz zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać. Gęstość ciasta ma być jak na pierogi. Zostawić w chłodnym miejscu Upiec 2 placki na złoty kolor. Piec ok 10-15 min.
Krem:
1/2 l mleka
1 jajko
2 żółtka
4 łyżki mąki
1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilowy
Żółtka, jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę i około 1/3 szklanki mleka. Tak przygotowaną masę wlać na gotujące się mleko i mieszać aby nie powstały grudki, ponownie zagotować. Ostudzonym kremem przełożyć placki. Wierzch posypać cukrem pudrem.