Ciasto snikers wg siostry Anastazji
Składniki:
30 dag mąki
20 dag margaryny
5 żółtek
20 dag margaryny
5 żółtek
1 łyżka kwaśnej śmietany
10 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Przygotować ciasto kruche. Ciasto podzielić na pół i upiec 2 placki w temp. 200-220 st. C przez 20-30 min.
Ciasto kokosowe:
Składniki:
20 dag wiórków kokosowych
1 szklanka cukru
5 białek
1 szklanka cukru
5 białek
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem. Dodać kokos, lekko wymieszać i piec w temp. 160-180 st. C przez 25-30 min.
Ciasto orzechowe:
Składniki:
15 dag orzechów
5 białek
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru kryształu
5 białek
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru kryształu
Wykonanie:
Połowę orzechów pokroić, a drugą połowę zemleć. Białka ubić z cukrem, dodać resztę składników, lekko wymieszać i piec w temp. 160-180 st. C przez 25-30 min.
Krem:
Składniki:
2 szklanki mleka
1 cukier waniliowy
5 żółtek
1 budyń śmietankowy
3 łyżki cukru kryształu
2 1/2 łyżki mąki pszennej
40 dag masła
1 cukier waniliowy
5 żółtek
1 budyń śmietankowy
3 łyżki cukru kryształu
2 1/2 łyżki mąki pszennej
40 dag masła
Wykonanie:
W 1/2 szklanki zimnego mleka rozrobić budyń z mąką pszenną i żółtkami. Resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru waniliowego i kryształu. Wlać przygotowany budyń i zagotować. Masło utrzeć i dodawać ostudzony krem, ciągle ucierając.
Przełożenie placka:
Placek kruchy – krem – ciasto kokosowe – krem – ciasto orzechowe – krem – placek kruchy. Polać polewą kakaową. Dowolnie przybrać według gustu i upodobania (można posypać wiórkami kokosowymi).