poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Najprostsza szarlotka

Najprostsza szarlotka

Składniki:

2 szklanki mąki
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
2 łyżki śmietany
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

Ciasto przygotować jak kruche, zagnieść i wyłożyć na blaszkę, ponakłuwać widelcem i podpiec az zacznie się rumienić.

1kg jabłek zetrzeć na tarce nagrubych oczkach
dodać 1/2 szklanki cukru, cynamon, wymieszać i wyłozyć na podpieczone ciasto, wstawić do piekarnika na 20 min w temperature ok. 170 stopni. W tym czasie  ubić pianę z 5 białek dodając po troch 1/2 szklanki cukru, a na koniec czerwony kisiel. Obłożyć piana szarlotkę i zapiec na złoty kolor. Nie zmieniając temperatury.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...