poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Sałata gyros

Sałata gyros



Podwójnego fileta z kurczaka pokroić w kostkę dobrze posypać przyprawą gyros oraz posiekanym czosnkiem i 2 łyżkami oleju ( odstawić na 2 godziny aby mięso przeszło przyprawami, choć nie jest to konieczne).
Następnie usmażyć na złoty kolor i pozostawić do wystygnięcia pod częściowym przykryciem, aby mięso za bardzo nie wyschło. Ogórki 1 słoik, paprykę też słoik pokroić w kostkę i odcisnąć.
Cebulę oraz kapustę pekińską pokroić w cieniutkie paseczki. Układać warstwami:
-mięso z gyrosem
-cebula czerwona pokrojona w paseczki (zaparzona gorącą wodą z łyżką octu aby nie straciła koloru) 4 duże sztuki
-warstwa keczupu
-ogórki
-kukurydza
-majonez
-papryka
-kapusta pekińska (przesypać ją przyprawą gyros)
- całość posypać szczypiorkiem, może być suszony lub ulubionymi ziołami.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...