Placek z makiem, serem i jabłkami
Ciasto:
Składniki:
16 dag margaryny
40 dag mąki
20 dag cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
3 łyżki śmietany
Wykonanie:
Z podanych składników zrobić ciasto, podzielić na dwie części. Jedną upiec na złoty kolor, drugą wyłożyć do blachy, a następnie przykryć makiem i serem.
Mak:
20 dag maku sparzonego i zmielonego2 jajka
10 dag cukru
orzechy krojone
zapach migdałowy
cukier waniliowy
Wykonanie:
Mak sparzyć i zmielić, dodać jajka, cukier i resztę składników. Dobrze wymieszać i wyłożyć na placek. ( można użyć gotowej masy makowej)
Ser
Składniki:
0,5kg sera
10 dag margaryny
15 dag cukru pudru
4 jajka
1 łyżka maki
cukier waniliowy
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
skórka otarta z cytryny
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, zmielony ser, zapach otartą skórkę z cytryny i ubitą pianę. Wyłożyć na mak i piec 50 min w temperaturze 180 stopni.
Jabłka
Składniki:
1 kg jabłek
25 dag cukru
1łyżka żelatyny lub cytrynowa galaretka
Wykonanie:
Jabłka zetrzeć na tarce, dodać cukier i smażyć. Do usmażonych jabłek dodać namoczoną w soku z jabłek żelatynę. . Na upieczony i wystudzony placek z makiem i serem wyłożyć ciepłe jabłka i przykryć upieczonym wcześniej plackiem. Docisnąć. polać polewą.