środa, 19 kwietnia 2017

JABŁECZNIK

JABŁECZNIK

Składniki:

35 dag maki
4 jajka ( 3żółtka i 1 całe)
15 dag cukru pudru
1/2 kostki margaryny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy 
kilka łyżek śmietany

Wykonanie:

Proszek rozmieszać z jedną łyżką śmietany margarynę posiekać z maka zrobić zagłębienie dodać wszystkie składniki. Wyrobić ciasto i upiec dwa placki.

1kg jabłek obrac pokroić w kawałki podlać wodą , dodać cukru, cynamonu  do smaku, można do goracego dodać galaretkę i wymieszać. Gorącymi jabłkami przełożyć placki dobrze docisnąć. Posypać cukrem pudrem.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...