środa, 19 kwietnia 2017

KARPATKA

KARPATKA


Ciasto:


1/2 margaryny
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka wody
5 jajek

Wykonanie:

Wodę zagotować z margaryną  wsypać mąkę i gotować ok. 2-3 min. Mieszając łyżką drewnianą. Wystudzić w temperaturze pokojowej ciągle mieszając łyżką drewnianą, cały czas dodając po 1 jajku. Podzielić na dwie części i piec w gorącym piekarniku na złoty kolor około 40 min na mocno wysmarowanym tłuszczem pergaminie.

Masa:

1/2 l mleka
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
1 żółtko
1 szklanka cukru pudru


Budyń ugotować na mleku, wystudzić, masło utrzeć z cukrem pudrem dodając po łyżce budyniu i cały czas ucierać. Gotową masą przełożyć placki.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...