Makowiec w cieście cytrynowym
Masa makowa:
3 żółtka utrzeć z 1 szklanka cukru pudru następnie dodać sparzony i zmielony mak (ok. 60 dag, chyba że chcemy dużo maku to więcej), olejek migdałowy i sztywno ubitą pianę z trzech białek.
Ciasto:
6 jajek
30 dag cukru pudru
30 dag maki
15 dag margaryny
skórka i sok z cytryny
proszek do pieczenia
Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną do białości, dodać skórkę startą z cytryny i sok, mąkę zmieszać z łyżeczką proszku do pieczenia. Na końcu dodać sztywno ubitą pianę i lekko wymieszać. Połowę ciasta wlać na blaszkę wyścieloną papierem, na ciasto wyłożyć masę makową i przykryć drugą połową ciasta. Upiec,
Polewa:
1/2 kostki margaryny
3 łyżki wody
15 dag cukru pudru
2 łyżki kakao
Składniki rozpuścić i polać nimi ciasto
Jak przygotować mak dla początkujących:
W garnku zagotowuję mleko i do gotującego mleka wsypuję mak. Mak gotuję około 5 minut, następnie garnek zdejmuję z gazu, nakrywam pokrywką i odstawiam na około 4 godziny do napęcznienia maku.
Po 4 godzinach mak przekładam na sito wyłożone gazą i pozostawiam do osączenia. Przed mieleniem, mak jeszcze odciskam.
Mak mielę dwukrotnie na najdrobniejszym sitku maszynki. Mak jest gotowy, możemy z niego przygotować masę makową.
Mak możemy przygotować wcześniej, włożyć do woreczków i zamrozić, tak przygotowany mak możemy używać wtedy kiedy jest nam potrzebny.