środa, 19 kwietnia 2017

MAKOWIEC W CIESCIE CYTRYNOWYM

Makowiec w cieście cytrynowym


Masa makowa:

3 żółtka utrzeć z 1 szklanka cukru pudru następnie dodać sparzony i zmielony mak (ok. 60 dag, chyba że chcemy dużo maku to więcej), olejek migdałowy i sztywno ubitą pianę z trzech białek.


Ciasto:

6 jajek
30 dag cukru pudru
30 dag maki
15 dag margaryny
skórka i sok z cytryny
proszek do pieczenia


Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną do białości, dodać skórkę startą z cytryny i sok, mąkę zmieszać z łyżeczką proszku do pieczenia. Na końcu dodać sztywno ubitą pianę i lekko wymieszać. Połowę ciasta wlać na blaszkę wyścieloną papierem, na ciasto wyłożyć masę makową i przykryć drugą połową ciasta. Upiec,

Polewa:

1/2 kostki margaryny
3 łyżki wody
15 dag cukru pudru
2 łyżki kakao
 Składniki rozpuścić i polać nimi ciasto

Jak przygotować mak dla początkujących:

W garnku zagotowuję mleko i do gotującego mleka wsypuję mak. Mak gotuję około 5 minut, następnie garnek zdejmuję z gazu, nakrywam pokrywką i odstawiam na około 4 godziny do napęcznienia maku.
Po 4 godzinach mak przekładam na sito wyłożone gazą i pozostawiam do osączenia. Przed mieleniem, mak jeszcze odciskam.
Mak mielę dwukrotnie na najdrobniejszym sitku maszynki. Mak jest gotowy, możemy z niego przygotować masę makową.
Mak możemy przygotować wcześniej, włożyć do woreczków i zamrozić, tak przygotowany mak możemy używać wtedy kiedy jest nam potrzebny.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...