środa, 19 kwietnia 2017

PIJANY IZYDOR

PIJANY IZYDOR

Składniki na ciasto:

1/2kg maki
1 łyżka sody
2 łyżki ciepłego miodu
5 łyżek ciepłego mleka
15 dag tłuszczu
15 dag cukru pudru
1 jajko

Zagnieść ciasto podzielić na trzy części i upiec trzy placki.

Krem:

3 szklanki mleka
1 kostka masła
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy

Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym, do tego wlać rozpuszczoną makę w szklance mleka. Zagotować i wystudzić. Utrzeć masło z kremem. Placki dobrze skropić alkoholem. Przełozyć masą . Na wierzch cukier puder lub polewa. 

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...