LAZANIA Z MIĘSEM MIELONYM I POMIDORAMI
Składniki:
Opakowanie makaronu do lazani
50 dag mięsa mielonego
pomidor
2cebule
puszka pomidorów krojonych w kostkę
2 ząbki czosnku
20 dag sera gouda
pół szklanki bulionu
łyżka koncentratu pomidorowego
olej
oregano
tymianek
rozmaryn
sól
pieprz
Sos:
2 łyżki masła
2łyżki mąki
szklanka mleka
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Wykonanie:
Cebulę pokrój w kostkę , dodaj mięso, smaż na oleju ok. 10 minut, mieszając. Dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, przeciśnięte ząbki czosnku, bulion, oregano, tymianek, sól i pieprz. Duś pod przykryciem ok. 20 minut. Makaron ugotuj w osolonym wrzatku. Z masła imąki przygotujzasmażkę, dodaj mleko i przyprawy, gotuj mieszając aż sos zgęstnieje. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami makaron, mięso i sos. Na wierzchu ułóż plastry pomidora, posyp serem, gałązkami rozmarynu. Zapiekaj 30 minut w temperaturze 180 stopni.