Mazurek wiśniowo-czekoladowy
porcja na jedną dużą blachę
Składniki na spód:
300 g mąki
100 g cukru
170 g masła
2 żółtka
szczypta soli
składniki na polewę:
dżem wiśniowy (słoik około 300g)
600 g wiśni z nalewki oraz odpestkowane (które można kupić w dużych słoikach) - proporcje dobieramy w zależności od tego jak mocno alkoholowe ciasto chcemy, u mnie zazwyczaj 2:1 (z nalewki:normalne)
polewy czekoladowe: gorzka i deserowa
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki. Rozwałkować na niezbyt gruby placek (ok. 0,5 cm). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, formując podwyższony brzeg. Piec około 17 minut (na złoty kolor) w temp. 180°C. Na wystudzone ciasto wyłożyć słoik dżemu wiśniowego, dokładnie rozsmarować, na to ułożyć wiśnie z alkoholu - tak żeby dokładnie przykryły dżem. Rozpuścić polewę, polać ciasto polewą deserową i gorzką, tworząc ładne wzorki.