Sałatka z ananasem
Składniki:
300 g szynki konserwowej
4 jajka ugotowane na twardo
1 słoiczek selera konserwowego (ok. 300 g)
0,5 puszki ananasa
1 puszka kukurydzy
3-4 garście rodzynek (może być i żurawina)
pół pęczka zieleniny ( szczypiorek, pietruszka…co mamy)
1-2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na 30 minut, następnie odcedzić na sitku.
Ananasa osączyć z zalewy i pokroić na małe cząstki, jaja i zieleninę posiekać.
Kukurydzę osączyć z zalewy, selera również, tego ostatniego, lekko odcisnąć i pokroić na krótsze paseczki.
Szynkę pokroić w kostkę.
Wszystko razem wymieszać z jogurtem, doprawić, wymieszać ponownie i gotowe.
Ananasa osączyć z zalewy i pokroić na małe cząstki, jaja i zieleninę posiekać.
Kukurydzę osączyć z zalewy, selera również, tego ostatniego, lekko odcisnąć i pokroić na krótsze paseczki.
Szynkę pokroić w kostkę.
Wszystko razem wymieszać z jogurtem, doprawić, wymieszać ponownie i gotowe.