poniedziałek, 10 kwietnia 2017

ZIEMNIACZANA Z CURRY

ZIEMNIACZANA Z CURRY

Czas przygotowania 45 minut.

Składniki na zupę:

·                                 1 kg ziemniaków,
·                                 3 średnie marchewki,
·                                 2 średnie pietruszki,
·                                 2 średnie cebule,
·                                 2 łyżki masła,
·                                 1 litr drobiowego bulionu,
·                                 1 duży ząbek czosnku,
·                                 sól i pieprz,
·                                 2 łyżeczki curry
·                                  

Składniki na grzanki:

·                                 jasna bułka lub jasny pszenny chleb,
·                                 2 łyżki masła,
·                                 2 łyżeczki soli czosnkowej
Pieczywo kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, mieszamy z solą czosnkową, wrzucamy grzanki. Ustawicznie mieszając drewnianą łopatką, obsmażamy grzanki na złoty kolor.
Obrane ziemniaki,  pietruszkę i marchewkę kroimy w kostkę. Cebulę siekamy w piórka lub w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Cebulę i czosnek szklimy na dwóch łyżkach  stopionego masła w garnku o grubym dnie, wrzucamy ziemniaki, pietruszkę oraz marchew. Chwilę smażymy, wlewamy gorący bulion, dodajemy curry i gotujemy do miękkości.
Zupę miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z  grzankami

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...