ZIEMNIACZANA Z CURRY
Czas przygotowania 45 minut.
Składniki na zupę:
· 1 kg ziemniaków,
· 3 średnie marchewki,
· 2 średnie pietruszki,
· 2 średnie cebule,
· 2 łyżki masła,
· 1 litr drobiowego bulionu,
· 1 duży ząbek czosnku,
· sól i pieprz,
· 2 łyżeczki curry
·
Składniki na grzanki:
· jasna bułka lub jasny pszenny chleb,
· 2 łyżki masła,
· 2 łyżeczki soli czosnkowej
Pieczywo kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, mieszamy z solą czosnkową, wrzucamy grzanki. Ustawicznie mieszając drewnianą łopatką, obsmażamy grzanki na złoty kolor.
Obrane ziemniaki, pietruszkę i marchewkę kroimy w kostkę. Cebulę siekamy w piórka lub w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Cebulę i czosnek szklimy na dwóch łyżkach stopionego masła w garnku o grubym dnie, wrzucamy ziemniaki, pietruszkę oraz marchew. Chwilę smażymy, wlewamy gorący bulion, dodajemy curry i gotujemy do miękkości.
Zupę miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z grzankami